Följ Amnesty International Sverige

Mänskliga rättigheter hotas i Ungern

Blogginlägg   •   Apr 10, 2018 08:04 CEST

2017. Demonstration i Ungern. ©Demotix/David Ferenczy

I söndags var det val i Ungern, och när majoriteten av rösterna nu har räknats ser det ut som att premiärminister Viktor Orbáns parti, Fidesz, tar en jordskredsseger. Det innebär mänskliga rättigheter nu hotas i Ungern.

För Amnesty och många andra organisationer i landet som arbetar för mänskliga rättigheter och för att försvara flyktingar i landet, innebär Fidesz seger att de nu riskerar att tystas eller till och med läggas ned.

- Vi lever i ett fientligt klimat, men vi är fast beslutna om att fortsätta kämpa. Vi kommer att stå emot försöken att tysta oss, och vi kommer att stödja alla de grupper och människor som kämpar för mänskliga rättigheter och frihet. Försöken att elda på invandrarfientligheten kommer vi att jobba emot, och vi kommer att fortsätta att höja rösten för de grupper som stödjer och försvarar flyktingar i Ungern. Vi kommer inte att låta oss tystas. Det arbete som de organisationer som skyddar mänskliga rättigheter i Ungern gör är nu mer nödvändigt än någonsin. Och vi står stadigare än någonsin i vår kamp för de mänskliga rättigheterna, säger Gauri Van Gulik, Amnestys Europachef. 

Ungerns människorättsorganisationer behöver ditt stöd för att orka fortsätta sitt viktiga arbete i det kyliga klimat som bara blev ännu kallare efter helgens val. Skicka ett meddelande till dem för att visa att de har ditt stöd