Följ Amnesty International Sverige

​Syrien: USA-allierade jämnade byar med marken - utgör krigsbrott

Nyhet   •   Okt 13, 2015 01:01 CEST

En våg av tvångsförflyttningar har genomförts i norra Syrien av den USA-allierade Autonoma administrationen, som leds av det syrisk-kurdiska partiet PYD. Det avslöjar Amnesty i en ny rapport och säger att det i vissa fall rör sig om krigsbrott.

Rapporten We had nowhere else to go: Forced displacement and demolitions in northern Syria avslöjar bevis för alarmerande övergrepp. Tusentals personer har utsatts för tvångsförflyttningar och hela byar har jämnats med marken i områden som kontrolleras av Autonoma administrationen, som är en viktig allierad till den USA-ledda koalition som strider mot Islamiska staten (IS). 

Ofta har övergreppen skett som hämnd för att invånarna uppfattats ha sympatier för eller kopplingar till medlemmar av IS eller andra väpnade grupper.

- Genom att avsiktligt förstöra civila hem och i vissa fall rasera och bränna hela byar och därmed tvångsförflytta invånarna utan berättigade militära orsaker, missbrukar den Autonoma administrationen sin auktoritet och kringgår fräckt internationell humanitär rätt under attacker som uppgår till krigsbrott, säger Lama Fakih, krisrådgivare vid Amnesty International.

Lama Fakih menar att den Autonoma administrationen i sina strider mot IS kränker rättigheterna hos civilbefolkningen som befinner sig mitt i korselden.

- Rapporten blottlägger tydliga bevis för en avsiktlig, koordinerad kampanj för att kollektivt straffa civila i byar som tidigare har kontrollerats av IS, eller där en liten minoritet misstänks stödja gruppen.

Amnestys utredare besökte 14 städer och byar i al-Hasakeh- och al-Raqqa-provinserna i juli och augusti 2015 för att undersöka förekomsten av tvångsförflyttningar och förstörelse av bostäder i områden kontrollerade av den Autonoma administrationen. Satellitbilder visar omfattningen av förstörelsen i byn Husseiniya - där det i juni 2014 stod 225 byggnader, fanns det ett år senare bara 15 byggnader kvar.

Det var i februari 2015 som den Autonoma administrationens militära del, Folkets försvarsenheter (YPG), tog över kontrollen över området som tidigare hade kontrollerats av IS och påbörjade rivningarna som gjorde att invånarna tvångsförflyttades. Utredarna som besökte Husseiniya såg ruinerna av de förstörda hemmen och intervjuade ögonvittnen.

I byar söder om staden Suluk berättar vissa av invånarna att YPG-soldater anklagade dem för att samarbeta med IS och hotade med att skjuta dem om de inte gav sig iväg. Även om invånarna i vissa fall medgav att det hade funnits en handfull IS-anhängare i deras byar stödde inte majoriteten gruppen.

I andra fall berättar byborna att de hotades med luftangrepp från den USA-ledda koalitionen om de inte lydde och lämnade sina hem. I en särskilt brutal attack hällde YPG-soldater bensin på ett hus och hotade med att tända eld på det medan de boende fortfarande befann sig i huset.

- Det är mycket viktigt att den USA-ledda koalitionen som strider mot IS i Syrien och andra stater som stöder den Autonoma administrationen inte blundar för såna här övergrepp. De måste offentligt fördöma tvångsförflyttningarna och de olagliga rivningarna och försäkra sig om att deras militära stöd inte bidrar till brott mot den internationella humanitära rätten, säger Lama Fakih.

- Den Autonoma administrationen måste omedelbart sätta stopp för de olagliga rivningarna av civila hem, kompensera de civila som har fått sina hem förstörda, se till att tvångsförflyttningarna upphör och tillåta civila att återvända och bygga upp sina hem igen.

Läs det engelska pressmeddelandet, där det också finns en film på 7 min.

Bifogade filer

PDF-dokument