Följ Amnesty International Sverige

​Amnesty på Järvaveckan

Pressmeddelande   •   Jun 11, 2019 07:01 CEST

Välkommen att besöka Amnestys tält under Järvaveckan där det bland annat kommer att finnas information om hur en kan engagera sig i de två pågående kampanjerna i Sverige som handlar dels om utsatta EU-medborgare och dels om hur våldtäktsutredningar måste prioriteras av polisen.

I två seminarier lyfter vi också under veckan rätten till vård för utsatta EU-medborgare samt hur det ser ut ett år efter att samtyckeslagstiftningen infördes - hur ser möjligheten ut för brottsoffer att få rättvisa, och vilken hjälp finns att få?

Onsdag 12 juni kl 17:30-18:30, seminarietält 5:
Ett år efter samtyckeslagen: Hur går vi vidare?
I maj 2018 antog riksdagen en ny sexualbrottslag som uttrycker att sex ska bygga på frivillighet. Lagen är en milstolpe, men det krävs mer för att förhindra våldtäkt och övergrepp. Hur ser det ut vad gäller brottsoffers möjlighet att få rättvisa? Och vilken hjälp och stöd kan den som utsatts få?

Medverkande:
Katarina Bergehed, sakkunnig kvinnors rättigheter, Amnesty i Sverige

Linnea Håkansson, styrelseledamot FATTA

Eman Hussein, tf verksamhetschef Kvinno- och tjejjouren Somaya

Cecilia Bödker Pedersen, verksamhetschef Föreningen Storasyster

Moderator: Ami Hedenborg, pressansvarig/talesperson, Amnesty i Sverige

Fredag 14 juni kl 14:30-15:30, seminarietält 5:
Utsatta EU-medborgare och vård: Ska Sverige fullfölja hemländernas diskriminering?
De är inte svenska medborgare. De omfattas inte av reglerna om vård för "papperslösa". De ska ha rätt till samma vård som i hemlandet, men där saknar de ofta sjukförsäkring. Tillgång till subventionerad vård är en mänsklig rättighet. Vem ser till att den även gäller utsatta EU-medborgare i Sverige?

Medverkande:
Johanna Westeson, sakkunnig diskriminering, Amnesty i Sverige

Eliot Wieslander, generalsekreterare för Läkare i Världen

Kavot Zillén, Jur. dr. i medicinsk rätt och universitetslektor i rättsvetenskap

Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.