Följ Amnesty International Sverige

Amnesty tar tillbaka Aung San Suu Kyis Ambassador of Conscience Award

Pressmeddelande   •   Nov 12, 2018 18:30 CET

Aung San Suu Kyi © Maxwell Photography

I dag meddelar Amnesty International att vi tar tillbaka utnämningen av Aung San Suu Kyi som Ambassador of Conscience - Amnestys högsta utmärkelse. Detta efter hennes svek av de värderingar hon en gång stod för.

Den 11 november meddelade Kumi Naidoo, generalsekreterare för Amnesty International, via brev till Aung San Suu Kyi att organisationen fråntar henne den utmärkelse som hon tilldelades 2009. Hon har i dagsläget kommit halvvägs igenom sin mandatperiod och det är åtta år sedan hon släpptes ur sin husarrest. I sitt brev uttryckte Kumi Naidoo Amnestys besvikelse över att hon inte använt sin politiska och moraliska auktoritet för att skydda mänskliga rättigheter, rättvisa och jämlikhet i Myanmar. Som exempel använda han hennes uppenbara likgiltighet inför de vidriga övergrepp som Myanmars militär gjort sig skyldig till, och den ökade intoleransen för yttrandefrihet i landet.

Han fortsatte: “Som Ambassador of Conscience för Amnesty International förväntade vi oss att du skulle fortsätta att använda din moral för att stå upp mot orättvisor var du än såg dem, inte minst inom Myanmars egna gränser. I dag ser vi istället med bestörtning hur du inte längre är en symbol för hopp, mod och kampen för att försvara de mänskliga rättigheterna. Eftersom Amnesty International inte längre kan rättfärdiga din status som Ambassador of Conscience är det med stor sorg som vi tvingas ta tillbaka denna utmärkelse från dig.”

Aung San Suu Kyi utnämndes till Ambassador of Conscience av Amnesty International 2009. Utnämningen gjordes som ett erkännande av hennes fredliga och icke-våldsamma kamp för demokrati och mänskliga rättigheter. Hon hölls vid tiden för utnämningen i husarrest, en husarrest som hon släpptes fri från för exakt åtta år sen i dag. När hon äntligen kunde ta emot priset år 2012 bad Aung San Suu Kyi Amnesty International att “inte sluta varken se eller tänka på oss, och hjälpa oss att bli ett land där hopp och historia blir ett”.

- Amnesty International tog Aung San Suu Kyis önskan den dagen på allvar. Det är därför vi aldrig kan vända bort blicken från de människorättskränkningar som pågår i Myanmar, säger Kumi Naidoo.

Han fortsätter - Vi kommer att fortsätta att kämpa för rättvisa och mänskliga rättigheter i Myanmar - med eller utan hennes stöd.

Hela pressmeddelandet med bakgrunden till situationen i Myanmar finns att läsa på amnesty.org.

Brevet från Kumi Naidoo finns bifogat som en pdf.

Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.

Bifogade filer

PDF-dokument