Följ Amnesty International Sverige

Amnesty välkomnar att tiggeriförbud i Vellinge stoppas

Pressmeddelande   •   Okt 23, 2017 12:16 CEST

Amnesty International mottog med glädje nyheten att Länsstyrelsen i Skåne stoppar det lokala tiggeriförbud som Vellinge kommunfullmäktige antog i september. Amnesty har starkt tagit avstånd från förbud mot tiggeri, mot bakgrund av att sådana förbud såväl kriminaliserar fattigdom som tenderar att leda till ytterligare stigmatisering av de mest utsatta. Att förbuden riktar sig mot utsatta romer gör också att de måste ses som diskriminerande. I en kontext av antiziganism och misstänkliggörande av den romska gruppen blir sådana repressiva åtgärder extra allvarliga.

- Att förbjuda människor från att offentligt uttrycka sin nöd och be om hjälp strider mot en mängd centrala människorättsprinciper. I stället för att angripa fattigdomen straffar sådana förbud de fattiga, vilket aldrig kan överensstämma med ett rättighetsbaserat arbetssätt, säger Johanna Westeson, sakkunnig i diskrimineringsfrågor vid Amnesty International, svenska sektionen.

- Vi välkomnar Länsstyrelsens beslut och hoppas att frågan om att införa tiggeriförbud i Sverige nu kan begravas en gång för alla, säger Johanna Westeson.

För frågor kontakta Johanna Westeson; 072 382 12 29, johanna.westeson@amnesty.se

Amnesty International har avslöjat, dokumenterat och protesterat mot kränkningar av de mänskliga rättigheterna sedan 1961. Våra brev tänder ljus av hopp för de orättvist fängslade. Våra påtryckningar och protester sätter press på skyldiga makthavare. Och det ger resultat.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, urgent actions och rapporter vi publicerar.