Följ Amnesty International Sverige

​Fotbolls-VM och tortyr hör inte ihop

Pressmeddelande   •   Jun 13, 2018 14:10 CEST

Besökare kommer kunna signera Amnestys fotbollströja på Trädgården i centrala Stockholm (den hissas ner vid matchvisningarna).

Amnesty International kommer under fotbolls-VM för herrar, som spelas i Ryssland, att uppmärksamma utsattheten för människorättsförsvarare i landet. I ett samarbete mellan Amnesty Sverige och Stockholmsklubben Trädgården kommer besökare att kunna signera en enorm fotbollströja, 3x3,5 meter, som sedan ska lämnas över till ryska ambassaden med krav om att förbättra villkoren för människorättsförsvarare.

De senaste åren har situationen för mänskliga rättigheter försämrats i Ryssland. Myndigheterna driver bland annat igenom lagar för att begränsa yttrande- och mötesfriheten och hindrar människorättsförsvarare och organisationer att verka.

- Människorättsförsvarare betalar ett högt pris i Ryssland och hotas, attackeras, fängslas och till och med dödas, säger Amnesty Sveriges generalsekreterare Anna Lindenfors.

- Det är helt oacceptabelt och något ryska myndigheter och framför allt president Vladimir Putin måste adressera. Det ska inte vara livsfarligt att försvara sina eller andras mänskliga rättigheter. Därför passar Amnesty på att under VM lyfta den allvarliga situationen i Ryssland när det gäller mänskliga rättigheter - och situationen för dem som försöker försvara dessa.

Med start den 14 juni kommer besökare att kunna signera Amnestys fotbollströja på nattklubben Trädgården mitt i centrala Stockholm. Under VM kommer ett antal fotbollsmatcher visas på Trädgården, inte minst Sveriges matcher den 18:e, 23:e och 27:e juni.

Amnesty Sverige väljer att lyfta tre specifika fall där organisationen kräver att president Vladimir Putin ska agera för att stoppa kränkningarna mot dem. Igor Nagavkin greps 2016 för sitt arbete mot tortyr och för fångars rättigheter, och har nu suttit häktad i över ett och ett halvt år , vilket strider mot den ryska brottsbalken. Människorättsaktivisten Oyub Titiev, har även han fängslats och riskerar att dömas till tio års fängelse. Miljöaktivisten Andrei Rudomakha har misshandlats svårt och utsätts för ständiga hot för sitt arbete med att dokumentera miljöförstörelse i Krasnodarregionen.

Globalt lyfter Amnesty elva ryska människorättsförsvarare från elva olika regioner i Ryssland, som alla utsatts för allt från kränkningar och hot till misshandel och fängelse. Under flaggen “Team Brave” får dessa elva aktivister symbolisera det lag som tyvärr glöms under sportyran.

-Så länge det pågår kränkningar av de mänskliga rättigheterna i ett land som ordnar fotbolls-VM, kommer sport och mänskliga rättigheter att hänga ihop. Nu får alla fotbollsälskare chansen att även agera för en god sak mellan matcherna,förklarar Anna Lindenfors.

De som inte har chans att besöka Stockholm och Trädgården kommer att kunna signera Amnestys aktioner på webben: www.amnesty.se/fotbollsvm

Mer info om Team Brave: https://www.amnesty.org/en/latest/campaigns/2018/06/team-brave-defending-human-rights-in-russia/

Länk till Amnestys globala pressmeddelande om fotbolls-VM:https://www.amnesty.org/en/latest/news/2018/06/russia-the-bravest-world-cup-team-youve-never-heard-of/

Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.