Följ Amnesty International Sverige

Honduras: Människor som protesterade efter valet fortsätter att behandlas illa av myndigheterna

Pressmeddelande   •   Jun 13, 2018 08:01 CEST

Säkerhetsstyrkor på plats på bron Río Blanco i Choloma, dec 2017. Foto: Radio Progreso.

Myndigheterna i Honduras har fortsatt att kränka rättigheterna för personer som greps under protesterna efter valet i slutet av 2017. De vägras ett korrekt rättsligt förfarande och de hålls fängslade under omänskliga förhållanden, det konstaterar Amnesty International i en ny rapport.

Rapporten Protest prohibited: Use of force and arbitrary detentions to suppress dissent in Honduras dokumenterar hur myndigheterna bland annat har använt sig av överdrivet våld och godtyckliga eller förlängda häktestider i väntan på rättegång - i syfte att stoppa den våg av demonstrationer som följde på valen den 26 november och avskräcka från ytterligare motstånd.

- Säkerhetsstyrkorna har inte bara använt överdrivet våld för att stoppa fredliga demonstrationer efter förra årets omstridda val, staten förvarar sedan dessutom de gripna under vidriga förhållanden i flera månaders tid och nekar dem tillgång till en korrekt rättsprocess och ett riktigt försvar, säger Erika Guevara-Rosas, chef för Amnesty Internationals Amerikaavdelning.

-Även när de sedan släpps från att ha suttit häktade måste de fortsätta att ägna tid och kraft åt att bestrida anklagelserna mot dem. Genom att förstöra folks liv med avskräckande staff försöker myndigheterna i Honduras att skrämma dem och andra från att utöva sina rättigheter när det gäller yttrandefrihet och mötesfrihet.

Tusentals människor protesterade på gatorna med början den 29 november 2017. Dussintals blev gripna för sin påstådda medverkan i brott som skulle ha begåtts under demonstrationerna. Majoriteten av dem satt fängslade i månader, och även om flera har släppts är det fortfarande många som har ett åtal hängande över sig.

Över 30 personer dog under protesterna, enligt människorättsorganisationer i Honduras, bland dem minst 16 som blev skjutna - det hävdas att det var medlemmar ur säkerhetsstyrkorna som sköt dem. Utredningarna av dessa dödsfall har ännu inte resulterat i några åtal mot några medlemmar ur säkerhetsstyrkorna.

Den repressiva politiken från regimen i Honduras mot demonstrationer är en del i en regional trend som Amnesty har sett i Amerikaregionen de senaste månaderna, organisationen har även dokumenterat hur myndigheterna i bland annat Nicaragua, Puerto Rico och Venezuela också har tagit till överdrivet eller onödigt våld för att krossa oppositionellt motstånd.

Amnesty uppmanar myndigheterna i Honduras att inleda snabba, grundliga och oberoende utredningar kring användandet av allt våld som kan betraktas som överdrivet eller onödigt.

Myndigheterna måste också säkerställa att människor som åtalas för påstådda brott i samband med protester och demonstrationer får ett korrekt rättsligt bemötande.

Länk till rapporten finns bifogad som pdf.


Länk till det engelska pressmeddelandet finns här:
https://www.amnesty.org/en/latest/news/2018/06/honduras-authorities-are-denying-due-process-to-people-arrested-during-post-election-protests/


Läs mer om Honduras här:
Honduras: State must ensure right to peaceful assembly (Campaigns, 19 January 2018) https://www.amnesty.org/en/documents/amr37/7755/2018/en/

Honduras: Violence against protesters escalates (Campaigns, 21 December 2017)
https://www.amnesty.org/en/documents/amr37/7637/2017/en/

Honduras: Government deploys dangerous and illegal tactics to silence population (News, 8 December 2017)
https://www.amnesty.org/en/latest/news/2017/12/honduras-government-deploys-dangerous-and-illegal-tactics-to-silence-population/

Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.

Bifogade filer

PDF-dokument