Följ Amnesty International Sverige

Irak: Islamiska statens (IS) förstörelse av jordbruk utgör krigsbrott

Pressmeddelande   •   Dec 13, 2018 01:02 CET

2018. En övergiven bondgård och förstörda bevattningsbrunnar i staden Sinune nära Sinjarberget. ©Alice Martins/Amnesty International


  • IS härjningar orsakar fortfarande förödelse för människor på landsbygden.
  • Förstörelse av bland annat bevattningsbrunnar utgör krigsbrott.
  • Omfattande förstörelse över hela Irak hindrar hundratusentals människor från att återvända till landsbygden.

Förutom krigsbrott och brott mot mänskligheten i form av bland annat mord, våldtäkter och slaveri har den väpnade grupp som kallar sig “ Islamiska staten” (IS) begått krigsbrott och brott mot mänskligheten mot minoritetsgruppen yazidierna när de saboterat bevattningsbrunnar och förstört jordbruksområden, det konstaterar Amnesty International i en ny rapport.

Ett år efter att Iraks regering förklarade sig som segrare över IS, beskriver Amnesty i rapporten Dead Land: Islamic State’s Deliberate Destruction of Iraq’s Farmland hur väpnade grupper bränt ner fruktodlingar, plundrat boskap och maskiner, förstört brunnar och placerat ut landminor i olika jordbruksområden.

- Förstörelsen av Iraks landsbygd är lika omfattande som den i städerna, men konsekvenserna som konflikten fått för de som bor på landsbygden har i stort sett glömts bort, säger Richard Pearshouse, senior krisrådgivare på Amnesty.

- Vår utredning visar hur IS avsiktligt förstört landsbygdsmiljön kring Sinjarbergen, något som har ödelagt yazidiernas och andra gruppers långsiktiga jordbruksförsörjning. Idag är det hundratusentals fördrivna bönder och deras familjer som inte kan återvända hem eftersom IS har gjort allt de kunnat för att omöjliggöra framtida odling.

Amnesty har besökt landsbygden i norra Irak, inklusive Sinjardisktriktet där många av yazidierna bodde innan 2014 och som utgör platsen för några av de mest omfattande skadorna på landsbygdsmiljön. Rapporten bygger på intervjuer med 69 personer, varav 44 är nuvarande eller tidigare bönder från landsbygdsområden.

Omfattande jordbruksförstörelse
Iraks jordbruksproduktion minskade efter konflikten med IS och är nu runt 40 procent lägre än år 2014. Före IS hade omkring två tredjedelar av Iraks bönder tillgång till konstbevattning - tre år senare är det bara 20 procent som har det. Cirka 75 procent av boskapen försvann, och i vissa områden handlade det om 95 procent av boskapen som försvann.

Efter att IS tog över Sinjardistriktet år 2014 har bara ungefär hälften av de fördrivna människorna återvänt. Många internflyktingar från området berättade för Amnesty att de kände att de inte längrehade något att komma hem till när deras försörjningsmöjligheter hade förstörts. Det här mönstret verkar finnas även i andra landsbygdsområden i Irak.

Irak antog en officiell återuppbyggnadsplan under 2018. Den ska bedöma skadorna på jordbrukssektorn och skissa på kostnaderna för återhämtning under de närmaste fem åren.

- Den irakiska regeringen behöver omedelbart finansiera och genomföra sin återuppbyggnadsplan. Att reparera konstbevattning och annan infrastruktur på landsbygden är avgörande för att fördrivna människor ska kunna återvända till sina hem och gårdar, säger Richard Pearshouse.

- De som har fördrivits på grund av IS krigsbrott har rätt till full ersättning och rättvisa. Regeringen måste se till att överlevande får upprättelse eller, där det inte är möjligt, kompensation.

Amnesty International uppmanar också det FN-team som inrättades i september 2017 att inkludera IS-krigsbrott kopplade till miljön i sin utredning.

Bakgrund
Sedan augusti 2014 har yazidierna och deras jordbrukssamhällen lidit svårt av IS krigsbrott i norra Irak.

Det började med att IS-krigare samlade ihop och dödade alla män och pojkar som inte hade lyckats sökt skydd på Sinjarberget. Strax efteråt fördes uppskattningsvis runt 600 kvinnor och barn bort och såldes som slavar i Irak och Syrien. Yazidierna sökte skydd i Europa och i andra delar av Mellanöstern.

När den norra sidan av Sinjarberget togs tillbaka från IS i december 2014 och den södra sidan i november 2015, hade tusentals år av yazidiernas historia utplånats. Kurdistans regionala regering (KRG) tog kontroll över området innan det överlämnades i Iraks kontroll oktober 2017.

Hela pressmeddelandet finns att läsa på amnesty.org

Rapporten finns bifogad som pdf.

Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.

Bifogade filer

PDF-dokument