Följ Amnesty International Sverige

​Iran: Ahmadreza Djalalis advokat gripen

Pressmeddelande   •   Jun 20, 2018 21:01 CEST

Zeynab Taheri, som varit den dödsdömda svenska medborgaren Ahmadreza Djalalis advokat, har gripits. Zeynab Taheri var också advokat till Mohammad Salas, den 51-åriga busschaufför som avrättades tidigt på måndagsmorgonen efter en mycket bristfällig rättegång.

- Det är talande att gripandet av Zeynab Taheri följer på hennes offentliga uttalande om att hon tänkte publicera avgörande bevis som skulle visa att att Mohammad Salas var oskyldig. Gripandet av henne visar återigen på de iranska myndigheternas oupphörliga trakasserier av advokater som höjer rösten mot tortyr och bristfälliga rättegångar, säger Philip Luther, researchchef för Amnestys Mellanöstern- och Nordafrikaavdelning.

Amnesty International anser att Zeynab Taheri omedelbart måste friges. Istället för att gripa henne på grund av hennes arbete som advokat borde de iranska myndigheterna genast agera när det gäller de många dubier som rests gällande avrättningen av Mohammad Salas, som skedde efter en djupt orättvis rättegång.

Zeynab Taheri greps under tisdagsmorgonen den 19 juni med hänvisning till påhittade anklagelser om “spridande av propaganda mot systemet”, “publicering av lögner” och “störande av den allmänna ordningen”. Det finns rapporter om att hon tagits till fängelset Shahr-e Rey (också känt som Gharchak), i Varamin, nära Tehran.

De iranska myndigheterna har en lång historia av att trakassera advokater som representerar individer som sitter fängslade av politiska orsaker, däribland samvetsfångar

Bakgrund Mohammad Salas fall
Mohammad Salas var anklagad för att ha dödat tre polismän under de oroligheter som ägde rum när en religiös minoritetsgrupp i Iran som förföljs av myndigheterna (på eng Gonabadi Dervish) demonstrerade den 19 februari i år. Protesterna urartade i våldsamheter när säkerhetsstyrkorna började skjuta skarpt och använda vattenkanoner för att skingra folkmassan. Tre polismän kördes över av en buss samma kväll och Mohammad Salas påstods ha kört bussen. Men enligt honom själv, och flera vittnen, var Mohammad Salas gripen redan innan bussen körde på de tre personerna. Han greps mellan 14.30 och 16.30, de tre polismännen kördes över kl 18.30.

Mohammas Salas tvingades att “erkänna” under tortyr när han låg på sjukhus och hans “erkännanden” sändes på tv veckorna före rättegången mot honom, dessa “erkännanden” var de enda bevis som framfördes mot honom. Han fick aldrig tillgång till sin advokat, vare sig före eller under rättegången.

Länk till hela uttalandet på eng:
https://www.amnesty.org/en/latest/news/2018/06/iran-outspoken-lawyer-arrested-after-protesting-the-execution-of-her-client/

Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.