Följ Amnesty International Sverige

Kamerun: Engelskspråkiga regioner drabbade av dödligt våld

Pressmeddelande   •   Jun 12, 2018 02:02 CEST


  • Våldet eskalerar och präglas av godtyckligt dödande och masstvångsförflyttningar.
  • Säkerhetsstyrkor har förstört byar, torterat civila - inklusive minderåriga - för att tvinga fram “erkännanden”.
  • Väpnade separatistgrupper har attackerat 42 skolor och dödat 44 medlemmar ur säkerhetsstyrkorna. 

Väpnade separatistgrupper i Kameruns engelskspråkiga regioner hugger ihjäl och skjuter militär personal, bränner ner skolor och attackerar lärare - samtidigt som säkerhetsstyrkor torterar människor, öppnar eld mot folkmassor och förstör hela byar, det konstaterar Amnesty International i en ny rapport.

I rapporten “A turn for the worse: Violence and human rights violations in Anglophone Cameroon”, som handlar om krisen i Kameruns engelskspråkiga regioner och baseras på djupintervjuer med över 150 överlevare och vittnen samt satellitbilder, dokumenterar Amnesty hur befolkningen får betala ett högt pris när våldet eskalerar i de sydvästra och nordvästra regionerna i Kamerun.

- Människorna i Kameruns engelskspråkiga regioner har hamnat i en dödlig våldsspiral. Säkerhetsstyrkor avrättar, fängslar och torterar människor godtyckligt under militära operationer, vilket leder till att tusentals människor tvångsförflyttas. Deras hårdhänta svar kommer inte att leda till att våldet slutar - utan snarare att de engelskspråkiga samhällena stöts bort och utlöser ytterligare oroligheter, säger Samira Doud, biträdande chef för Amnestys Väst- och Centralafrikaavdelning.

- Ett dussintal medlemmar ur säkerhetsstyrkorna har dödats av väpnade separatistgrupper. De utför attacker för att spä på rädsla hos befolkningen, och går så långt som att bränna ner skolor och riktar sig mot lärare som inte genomfört bojkotten, säger Samira Daoud.

Bojkotten på skolorna var en symbol för hur det engelska språket och kulturen i de engelsktalande regionerna har blivit marginaliserade av myndigheterna. Minst 42 skolor blev attackerade av väpnade separatistgrupper mellan februari 2017 och maj 2018.

Den engelskspråkiga regionen i sydvästra och nordvästra Kamerun utgör cirka 20 procent av hela landets befolkning. Deras missnöje har pågått sedan början av 60-talet, när regionerna inkluderades i det nyetablerade, till största delen fransktalande, Kamerun.

Efter att flera lärare, advokater och studenter strejkade och protesterade mot vad de ansåg vara diskriminering mot engelskspråkiga människor, eskalerade våldet och oroligheterna i slutet på 2016. Mellan den 22 september och 1 oktober 2017 organiserades stora protester i de engelskspråkiga regionerna för att symboliskt erkänna den nya staten “Ambazonias” självständighet.

- Myndigheterna måste försäkra sig om att säkerhetsstyrkor och väpnade separatistgrupper utkrävs ansvar för brotten. De måste omedelbart få ett slut på det godtyckliga, onödiga och överdrivna våldet, och försäkra sig att människor skyddas, säger Samira Daoud.

Länk till det engelska pressmeddelandet finns på amnesty.org

Rapporten finns bifogad som pdf.

Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.

Bifogade filer

PDF-dokument