Följ Amnesty International Sverige

Ryssland: Svenska Amnesty och Svenska PEN kräver att filmregissören Oleg Sentsov friges

Pressmeddelande   •   Aug 10, 2018 15:55 CEST

Oleg Sentsov ©Getty Images

Den ukrainske filmregissören Oleg Sentsov befinner sig i ett kritiskt tillstånd efter lång hungerstrejk. Svenska Amnesty har tillsammans med Svenska Pen idag, fredag 10 augusti, lämnat över ett brev till ryska ambassaden där organisationerna uttrycker sin oro för hur han behandlas och uppmanar den ryska regimen att frige honom.

I brevet uttrycker organisationerna bland annat sin oro för hans hälsa, över att han inte får ta emot brev och över att Amnesty nyligen nekades möjlighet att besöka honom tillsammans med medicinsk expertis. Läs mer här:
https://www.amnesty.org/en/latest/news/2018/08/russia-amnesty-international-denied-access-to-oleg-sentsov-on-hunger-strike-for-81-days/

Både Amnesty och PEN har bedrivit kampanjer för att Oleg Sentsov ska friges ända sedan han greps 2014 av den ryska säkerhetstjänsten. Oleg Sentsov hade tidigare tillsammans med andra personer deltagit i demonstrationer mot den ryska ockupationen och annekteringen av Krim. Han dömdes den 25 augusti 2015 för påstådda terroristbrott. Den 14 maj i år inledde han en hungerstrejk med krav på att Ryssland ska frige alla de ukrainska politiska fångar som sitter i ryska fängelser.

Brevet finns bifogat som pdf.

Nedan är en länk till den pågående svenska Amnestyaktionen för hans frigivande:
https://www.amnesty.se/agerahub/ryssland-frige-den-ukrainske-filmregissoren-oleg-sentsov/

Länk till den internationella aktionen:
https://www.amnesty.org/download/Documents/EUR4685282018ENGLISH.pdf

Länk till ett offentligt uttalande Amnesty gjorde den 7 jun 2018 om Oleg Sentsov:https://www.amnesty.org/en/documents/eur46/8555/2018/en/

Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.

Bifogade filer

PDF-dokument