Följ Amnesty International Sverige

​Sverige: 6000 elever får besök av Amnesty i höst

Pressmeddelande   •   Sep 14, 2018 00:10 CEST

A-day på besök i Bäckängsgymnasiet i Borås 2017, med utbildarna Amelia Winqvist och Emil Forsberg.

Under hösten beger sig Amnesty Sverige ut på turné till gymnasieskolor för att möta elever och prata om mänskliga rättigheter. På två månader besöker organisationen 54 gymnasieskolor med föreläsningen A-day (Amnesty Day). Turnén börjar den 17 september i Helsingborg och avslutas den 25 oktober i Skövde.

- Med hjälp av A-day vill vi öka kunskapen om och engagemanget för de mänskliga rättigheterna bland gymnasieelever i Sverige. Vi tar med eleverna på en resa ut i världen där de får möta människor som på olika sätt fått sina rättigheter kränkta, och det blir en resa i både tid och rum, berättar Christoffer Dahlin, projektledare för Amnestys skolverksamhet.

A-day pågår i två timmar och innehåller föreläsning, filmvisning och dramatiseringar, framfört av olika team av föreläsare. Eftersom det är sjuttio år sedan FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna antogs blir det extra fokus på det - varför förklaringen kom till och vad den innebär idag.

Intresset bland gymnasielärare och rektorer har varit stort och hittills är det 54 skolor, från Malmö i söder till Umeå i norr som kommer få besök. Minst 6 000 elever kommer med andra ord att få möjlighet att lära sig mer om mänskliga rättigheter.

Varje A-day följs upp och de elever som är intresserade av att engagera sig för mänskliga rättigheter får möjlighet att göra det, till exempel genom att gå med i en ungdomsgrupp, eller starta en ny. Idag finns över 60 ungdomsgrupper runt om i landet.

- Vi hoppas kunna bidra till ett ökat engagemang och intresse för mänskliga rättigheter bland de unga vi möter. Vi ser ett stort intresse bland unga att göra skillnad, säger Christoffer Dahlin.

Amnesty har arbetet med skolor sedan 2013. Samarbetet består av 29 gymnasieskolor som tillsammans med Amnesty arbetar långsiktigt för att öka kunskapen om och engagemanget för mänskliga rättigheter bland lärare och elever.

Mer information finns här: https://skola.amnesty.se/

För frågor om A-day eller Amnestys skolverksamhet, kontakta gärna Christoffer Dahlin, verksamhetsutvecklare, 031-701 78 72, christoffer.dahlin@amnesty.se

Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.