Följ Amnesty International Sverige

Sydsudan: Vuxna och barn riskerar att dömas till döden.

Pressmeddelande   •   Dec 07, 2018 01:02 CET

Sedan Sydsudan blev självständigt år 2011 har det i år genomförs fler avrättningar än någonsin i landet. Sju personer, däribland ett barn, har hittills avrättats under 2018, säger Amnesty International i en ny rapport.

Amnesty fruktar att ytterligare 135 personer som är dömda till döden kan komma att avrättas då de under året har flyttats till två fängelser som är kända för att avrättningar äger rum där.

- Det är oerhört oroväckande att världens yngsta nation använder sig av en förlegad och inhuman metod och avrättar människor, även barn, samtidigt som resten av världen går emot att avskaffa denna avskyvärda form av bestraffning, säger Joan Nyanyuki, chef för Östafrika på Amnesty International.

- Sydsudans president måste sluta skriva under avrättningsordrar och få ett slut på uppenbara människorättskränkningar.

Amnesty har fastställt att minst 342 människor sitter i dödscell i Sydsudan, vilket är mer än dubbelt så många som år 2011.

Bakgrund
I Sydsudan tillåter strafflagen användning av dödsstraff för mord; att bära falsk vittnesbörd som resulterar i att en oskyldig person avrättas eller att på samma sätt använda sig av fabricerade bevis eller använda sig av bevis som är kända för att vara falska; terrorism (plundring, uppror eller sabotage) som resulterar i dödsfall; grov narkotikahandel och förräderi.

Hängning är den avrättningsmetod som används. Innan en person som har blivit dömd till döden kan avrättas måste landets Högsta domstol och presidenten styrka dödsdomen.

Hela pressmeddelandet finns att läsa på amnesty.org

Rapporten finns bifogad som pdf.

Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.

Bifogade filer

PDF-dokument