Gå direkt till innehåll
33 framgångar under 2016

Blogginlägg -

33 framgångar under 2016

Det verkar som att vart vi än tittar har människor skrivit att 2016 har varit ett hemskt år. Men tack vare er har vi även hittat mycket att vara glada över.

Förra året hjälpte ni oss att frige mer än 650 personer – det är nästan två varje dag – från orättfärdig och ofta kränkande fångenskap. Tillsammans var vi med och påverkade så att lagar i 40 länder ändrades. Vi ställde fotbollsvärldens beslutande organ till svars och hjälpte till att fälla krigsförbrytare. Och under ett år fullt av ovisshet kom vi till en insikt som vi kan vara säkra på: Det räcker inte att vara upprörd. Förändring sker när vi agerar tillsammans.

Här nedan hittar ni 33 exempel på hur ni hjälpte till att förändra liv över hela världen under 2016.

UPPRÖRDHET ÄR INTE NOG. FÖRÄNDRING SKER NÄR VI AGERAR TILLSAMMANS.

– Amnesty International

2016: Inte så dåligt som du trodde. Se filmen här:

Ert agerande hjälpte till att frige mer än 650 personer, inklusive…

Amerikanen Albert Woodfox blev slutligen frigiven efter 43 år i fängelse. ©Pierre_Yves Brunaud/Picturetank

Amerikanen Albert Woodfox blev slutligen frigiven efter 43 år i fängelse. Foto: © Pierre Yves Brunaud/Picturetank

1. Albert Woodfox, USA

Äntligen frigiven i februari – tillbringade 43 år och tio månader i isoleringscell i Angolafängelset i Louisiana. ”Jag kan inte nog understryka hur viktigt det är att få brev från människor runt hela världen,” sa Albert. ”De gav mig en känsla av människovärde. De gav mig styrka – och övertygade mig om att det jag gjorde var rätt.” Hundratusentals supportrar krävde hans frihet som en del av den internationella kampanjen Skriv för frihet.

2. Mazen Mohamed Abdallah, Egypten

Släpptes ut ur häktet i februari. Den 14-årige pojken blev våldtagen av säkerhetsvakter som var fast beslutna att tvinga fram ett erkännande. Vi var först med att berätta om detta vilket utlöste en storm inom media. Det satte press på den egyptiska regeringen och drev på Mazens frigivning. ”Det saknas ord för den tacksamhet jag känner gentemot Amnesty International och för att jag har fått tillbaka min son,” sa Mazens mamma.

3. Kostyantyn Beskorovaynyi, Ukraina

Frigiven i februari tack vare press från våra supportrar. Ytterligare tolv fler män och kvinnor släpptes i juli och augusti efter våra intensiva möten med Human Rights Watch. Människorna hade hållits fängslade i ett hemligt häkte i Kharkiv i norra Ukraina. Under årets möten överlämnade vi upprepade gånger en namnlista till ukrainska tjänstemän, Kostyantyn och övriga frisläppta fångar fanns med på den listan. ”Tack för arbetet ni utför,” sa Kostyantyn till oss senare. ”Jag trodde aldrig att jag skulle bli fri.”

Egyptiske Mahmoud Hussein frigavs efter mer än två år i fängelse.

Egyptiske Mahmoud Hussein frigavs efter mer än två år i fängelse. Foto: © Private

4. Mahmoud Hussein, Egypten

Frigiven i mars. Den 20-årige studenten tillbringade mer än två år i fångenskap utan rättegång efter att ha gripits för att ha haft på sig en T-shirt med texten: ”Nation Without Torture”. ”Jag är så tacksam till er Amnesty-aktivister som lanserade kampanjer för att stötta mig,” sa Mahmoud Hussein. ”Det gav mig så mycket hopp och jag kände mig mindre ensam, trots att jag var inlåst och isolerad från människor i en kyrkogård för de levande, var jag fortfarande i liv i andra människors sinnen.” Hela 145 000 personer runt hela världen agerade för hans frigivning som en del av vår internationella kampanj Stop Torture.

Family members welcome student protest leaders Nandar Sitt Aung (L) and Phyo Phyo Aung (R) as they arrives for a hearing at her trial in Tharrawaddy town, Bago Region in Myanmar on April 8, 2016. Myanmar's Aung San Suu Kyi on April 7, vowed to press for the release of political prisoners and student activists, hinting that a mass amnesty may be imminent as her government seeks to stamp its mark on power in the former junta-run nation. / AFP / YE AUNG THU (Photo credit should read YE AUNG THU/AFP/Getty Images) Familjemedlemmar välkomnar Phyo Phyo Aung (th) till en domstolsförhandling i Tharrawaddy, Burma, 2016. Foto: YE AUNG THU/AFP/Getty Images
Familjemedlemmar välkomnar Phyo Phyo Aung (th) till en domstolsförhandling i Tharrawaddy, Burma, 2016. Foto: © Ye Aung Thu/AFP/Getty Images

5. Phyoe Phyoe Aung, Burma

Frigiven i april. Våra supportrar från hela världen skrev mer än 394 000 brev, e-postmeddelanden, tweets och annat för henne som en del av kampanjen Skriv för frihet. Hon släpptes fri tillsammans med mängder av andra studentdemonstranter. ”Tack så oerhört mycket till varenda en av er,” skrev hon i ett nyligen skrivet brev till supportrar. ”Inte bara för arbetet för min frigivning, utan även för hjälpen vi har fått att hålla vår tro och övertygelse vid liv.”

Maria Teresa Rivera fick missfall och dömdes till 40 år i fängelse. Tack vare ert massiva stöd är hon numera frigiven

Maria Teresa Rivera fick missfall och dömdes till 40 år i fängelse. Tack vare ert massiva stöd är hon numera frigiven. Foto: © Jorge Menjívar/Agrupación Ciudadana for Amnesty International

6. Maria Teresa Rivera, El Salvador

Frigiven i maj. 33-åringen dömdes till 40 år i fängelse 2011 efter ett missfall. Tusentals av våra aktivister från hela världen skrev brev å hennes vägnar med uppmaningar till El Salvador om att avkriminalisera abort. ”Jag är mycket tacksam gentemot varje man och kvinna som har följt mitt fall med det tända ljuset och som har hoppats på min frigivning,” skrev hon senare.

Människorättsförsvararen José Marcos Mavungo fängslades för ”uppror” men tack vare er går han fri. Foto: © Unknown

7. José Marcos Mavungo, Angola

Frigiven i maj. Han fälldes i september för ”uppror” för att ha deltagit i organiserandet av en fredlig demonstration.

Journalisten Khadija Ismayilova släpptes tidigt från fängelset i Azerbajdzjan efter att ni agerade för hennes frigivning.

Prisbelönta journalisten Khadija Ismayilova släpptes i förtid från fängelset efter att ni agerade för hennes frigivning. Foto: © Meydan TV

8. Khadija Ismayilova, Azerbajdzjan

Frigiven i maj. Efter ett överklagande ersatte Högsta domstolen Khadijas sju och ett halvt år långa fängelsestraff med ett tidigare upphävt straff på tre år. Tidigare i mars frigavs 11 andra personer, däribland framträdande journalister, efter två år av intensivt lobbande och kampanjarbete av er.

Yecenia Armenta, torterades och fängslades för ett brott hon inte begått. I dag är hon fri.

Yecenia Armenta, torterades och fängslades för ett brott hon inte begått. I dag är hon fri. Foto: © Amnesty International

9. Yecenia Armenta, Mexiko

Frigavs från fängelse i juni. Hon fängslades den 10 juli 2012, hon misshandlades, kvävdes nästan till döds och våldtogs under 15 timmars tortyr tills hon erkände att ha varit involverad i mordet på sin man. Våra supportrar bidrog med 300 000 underskrifter och brev för Yecenias frigivning som en del av våra Stop Torture- och Skriv för frihet-kampanjer. ”När jag tar emot alla dessa brev som säger att jag inte är ensam känns det fantastiskt. Och jag tänker: ‘Ja, det är sant, jag är inte ensam.”

Young man standing up looking left

Sedrick de Carvalho är en av Angolas unga aktivister som greps för att ha diskuterat idéer om demokrati och frihet.

10. 17 Angolesiska ungdomsaktivister, Angola

Villkorligt frigivna i slutet av juli efter oavbrutet och intensivt arbete för deras frihet. Bland dem fanns Sedrick de Carvalho som greps för att ha deltagit i en läsgrupp där unga diskuterade idéer gällande demokrati och frihet. ”Jag skulle vilja tacka Amnesty International,” sa han senare, ”Tack vare ert stöd är vi inte längre i fängelse.”

Den 12 augusti släpptes Ildefonso Zamora Baldomero ut från fängelset efter nio månader i fångenskap.

Den 12 augusti släpptes Ildefonso Zamora Baldomero (tredje från vänster) ut från fängelset. Foto: © Fernanda Falcón/Amnistía Internacional

11. Ildefonso Zamora Baldomero, Mexiko

Frigiven den 12 augusti. Miljöaktivisten och samvetsfången satt felaktigt fängslad i nio månader. ”Mina djupaste tack till alla på Amnesty International över hela världen,” sa Ildefonso. ”Jag saknar orden att berätta för er att jag tackar er oändligt mycket.”

Protest för Bélens frigivning i Argentina. © Fernanda Doz Costa - Amnistía Internacional

Protest för Bélens frigivning i Argentina. Foto: © Fernanda Doz Costa – Amnistía Internacional

12. Bélen, Argentina

Frigiven från häktet i augusti. Fler än 120 000 personer runt hela världen skrev under vår petition riktad till de lokala myndigheterna i juli, med krav om hennes frigivning. 27-åringen hade dömts till åtta års fängelse efter ett missfall. Ett slutgiltigt beslut om hennes dom inväntas fortfarande.

Fred Bauma och Yves Makwamba blev fria efter att 170,000 personer agerat för deras sak.

Fred Bauma och Yves Makwamba blev fria efter att 170,000 personer agerat för deras sak. Foto: © Amnesty International

13. Fred Bauma & Yves Makwamba, DRC

Frigivna i slutet av augusti. Otroliga 170 000 personer agerade för de två ungdomsaktivisterna från Demokratiska republiken Kongo under kampanjen Skriv för frihet. ”Varenda brev, varenda besök, varenda ord har stärkt oss och vår övertygelse i den här långa men rättfärdiga kampen för frihet och demokrati,” sa Yves. Tio av deras medaktivister, samtliga medlemmar i ungdomsrörelsen LUCHA, frigavs även de under 2016.

Homa Hoodfar blev fri efter att tiotusentals personer skrev under petitionen för hennes frigivning.

Homa Hoodfar blev fri efter att tiotusentals personer skrev under petitionen för hennes frigivning. Foto: © Private

14. Homa Hoodfar, Iran/Kanada

Frigiven i september. Den kanadensisk-iranska medborgaren är professor i antropologi och kvinnorättsaktivist. Tiotusentals personer skrev under petitionen som krävde hennes frigivning.

15. 31 fredliga demonstranter, Gambia

Frigivna mot borgen i december. Bland dem fanns oppositionsledaren Ousainou Darboe. Vi lobbade hårt för deras frigivning och uppmanade våra supportrar att visa solidaritet med dem.

Ert stöd hjälpte oss att göra banbrytande avslöjanden som förändrade liv

16. Irak: 293 personer frigivna från abusive häkten där kränkningar förekommit

I maj fick vi exklusiv åtkomst till ett provisoriskt häkte i Anbar, väst om Bagdad i Irak. Där hittade vi cirka 700 personer, vissa så unga som 15, hållna som fångar utan att vara åtalade för något och i horribelt tillstånd för att de misstänktes ha anknytningar till den så kallade Islamiska staten (IS). Vi publicerade snabbt vad vi hade kommit över och skapade på så sätt bred mediabevakning. Detta, kopplat till ett viktigt möte med Iraks premiärminister resulterade i frigivningen av 293 personer.

17. Nigeria: 100 personer förflyttade och slipper hemska livsvillkor

Den 11 maj i år avslöjade vi att fler än 149 dödsfall ägt rum i ett nigerianskt militärt häkte. Dödsfallen var sannolikt orsakade av svält, vätskebrist och sjukdomar. Bland de döda fanns 11 bebisar och barn under sex år. Den nigerianska militären förnekade bevisen offentligt men cirka 100 häktade personer frigavs från barackerna omedelbart efter att vi publicerade vår rapport.

Ni hjälpte oss att utmana sportvärldens beslutande organ och att ställa krigsförbrytare inför rätta

Byggarbetare i Doha bygger en arena inför fotbolls-VM 2022.

Byggarbetare bygger en arena inför fotbolls-VM 2022 i Qatar. Foto: ©Warren Little/Getty Images

18. Fotbollsvärldens beslutande organ böjer sig för trycket

I mars avslöjade vi att migrantarbetare som jobbar med att bygga en fotbollsarena inför fotbolls-VM 2022 i Qatar utnyttjas. Våra supportrars aktioner kombinerade med vår undersökning provocerade fram reaktioner från Qatars myndigheter, byggföretag och FIFA (fotbollsvärldens beslutande organ). Två företag lämnade tillbaka pass till sina arbetare och ett företag i centrum för anklagelserna blev tvunget att avbryta världsmästerskapsprojektet i sex månader. Det Internationella friidrottsförbundet (IAAF) som kommer att använda Qatars sportanläggningar för friidrotts-VM 2019, men inte ens nämns i rapporten, kommer att se över frågorna som vi har tagit upp. FIFA sa att de skulle grunda en självständig kommitté vars syfte är att övervaka arbetsvillkoren gällande arenor till världsmästerskapet 2022.

19. Krigsförbrytare från Tchad har dömts

Som ett landmärke för internationell rättvisa har förre presidenten Hissène Habré dömts till livstids fängelse den 30 maj för brott mot mänskligheten, krigsbrott och tortyr i Tchad mellan 1982 och 1990. Bland bevisen förlitade sig åklagarsidan på våra rapporter från 1980-talet samt vittnesmål från en före detta anställd hos oss.

Ni hjälpte till att rädda liv

20. Iransk tonåring räddad från avrättning

Alireza Rajiki räddades från att bli avrättad tack vare globala protester. Hans hängning var planerad till den 15 maj 2016 men på grund av vårt ihärdiga lobbyarbete och aktivisters tweetande till myndigheterna med budskapet #SaveAlireza, ställdes avrättningen in. Alireza är dock inte säker än – nu kräver vi att Iran upphäver hans dödsdom.

21. Förhindrade avrättningar på Maldiverna och i Indonesien

Ert fortsatta stöd för att ta bort dödsstraffet över hela världen gav positiva resultat på Maldiverna och i Indonesien. I juli hjälpte ni oss att stoppa – i alla fall temporärt – det planerade återupptagandet av dödsstraffet på Maldiverna efter mer än 60 år. Våra supportrar drev ett hårt kampanjarbete för att stoppa avrättningarna av 14 personer i Indonesien som hade dömts för drogbrott efter orättvisa rättegångar. Den 29 juli avrättades fyra av de anklagade medan de andra tio fortsatte att vara på dödslistan. Myndigheterna utlovade att bedriva ”omfattande utredningar” av deras rättsfall. Kampanjen för att rädda dem fortsätter.

Ghina Ahmad Wadi från Syrien kunde slutligen evakueras och opereras efter en skottskada i benet.

Ghina Ahmad Wadi från Syrien kunde slutligen evakueras och opereras efter en skottskada i benet. © Private

22. 10-årig syrisk flicka får livsavgörande operation

Efter att våra supportrar och andra aktörer satte internationell press kunde en allvarligt skadad 10-årig syrisk flicka evakueras från staden Madaya den 13 augusti för att genomgå en akut operation. Ghina Ahmad Wadi sköts i benet av en krypskytt lokaliserad vid en vägspärr tillhörande den Syriska regeringens armé när hon var ute för att köpa medicin till sin mamma.

Ert stöd har hjälpt till att förändra lagar i 40 länder

23. Burkina Faso tacklar frågor om tidiga äktenskap och tvångsäktenskap

Tack vare ert agerande lovade Burkina Fasos regering i februari att avskaffa tidiga äktenskap och tvångsäktenskap. Regeringen åtog sig att höja åldern för giftermål för flickor till 18 års ålder och att se till att tvångsäktenskap klart och tydligt definieras i lagen. Mer än en halv miljon av er skrev under vår petition som en del av kampanjerna My Body My Rights och Write for Rights – ett faktum som inte gick förbisett av myndigheterna.

I Malawi har två lagändringar gjort att personer med albinism får bättre skydd från våld.

I Malawi har två lagändringar gjort att personer med albinism får bättre skydd från våld. © Amnesty International/Lawilink

24. Malawi: Ny lag skyddar människor med albinism

Mer än 225 000 personer skrev under vår petition som krävde att Malawis myndigheter stoppade dödandet av människor med albinism. Tack vare internationell press skedde två lagändringar i Malawi i september som skyddar människor med albinism från våld och mord. Den som i dag tillfångatas med ben eller kroppsdelar tillhörande en person med albinism riskerar livstids fängelse.

25. Framsteg med att hejda tortyr

Era ansträngningar för att stoppa tortyr ledde till att ett flertal länder tog praktiska steg för att sätta totalt stopp för den typen av behandling. Guinea kriminaliserade tortyr medan Togo stärkte sin lag för att hålla den uppdaterad i enlighet med internationell lag. Efter mångårigt kampanjarbete av våra supportrar gick Kanada slutligen med på lova att förhindra tortyr genom att ratificera the Optional Protocol to the Convention against Torture (OPCAT). Och ett historiskt avgörande skedde gällande tortyr utförd av poliser i Filippinerna – när den första fällande domen som går under landets anti-tortyrlag från 2009, föll. Detta efter tre år av ihärdigt kampanjarbete av våra aktivister.

Slutligen har en utredning startas med mål att undersöka vad som har hänt med försvunna och mördade kvinnor och flickor som hör till urfolk i Kanada.

Slutligen har en utredning startas med mål att undersöka vad som har hänt med försvunna och mördade kvinnor och flickor som hör till urfolk i Kanada. © Amnesty International Canada

26. Steg i rätt riktning rörande urfolks rättigheter i Kanada

I augusti startades i Kanada en nationell, oberoende utredning om försvunna och mördade kvinnor och barn som tillhör urfolk. Beslutet kom efter mer än ett decennium av kampanjarbete av våra supportrar, ufolkskvinnogrupper och andra aktörer i Kanada.

27. Ny lag gällande försvinnanden i Peru

Tusentals personer som letar efter sina nära och kära som utsatts för påtvingade försvinnanden kan slutligen få reda på vad som har hänt med dem tack vare en ny lag. Lagen introducerades i juni efter en oavbruten kampanj av våra supportrar i Peru som riktade sig till de som kidnappats eller saknas på grund av regeringens styrkor eller beväpnade grupper under konflikten mellan 1980 och 2000.

28. Framsteg för urfolks rättigheter i Australien

Det skrevs historia efter samordnade kampanjer och släppet av vår rapport om rättvisa för urfolks unga i Queensland, Australien. Efter fem decennier av orättvisa kommer 17-åringar inte längre att kunna hållas fångna i fängelser för vuxna och de kommer heller inte att ställas inför rätta under samma premisser som vuxna, allt enligt internationell lag. Det innebär att barn och särskilt barn som tillhör urfolk, som är 22 gånger mer troliga att sitta häktade, kommer att ha bättre chanser att rehabiliteras.

Ovan: Pride-paraden i Oslo 2014. Stora steg framåt rörande transrättigheter i Norge och Danmark.
Pride-paraden i Oslo 2014. Stora steg framåt rörande transrättigheter i Norge och Danmark. © Greg Rødland Buick

29. Norge och Danmark: Historiskt genombrott för transpersoners rättigheter

I juni gick en ny lag genom som ger transpersoner tillgång till att ändra sitt juridiska kön genom en snabb, tillgänglig och transparent procedur. Det centrala är att individer tillåts att själva bestämma sitt kön och slipper Norges skamliga arv med obligatoriska krav som diskriminerar och våldför sig på en rad mänskliga rättigheter. I maj antog Danmarks parlament ett beslut att stoppa klassificeringen av transpersoners identiteter som mentalsjukdomar.

30. Saudiarabien: Klusterbomber satta på is

Människor från hela världen gick med i vår kampanj för att markera mot den saudiledda koalitionens ödeläggelse i Jemen som orsakats av klusterbomber tillverkade i Storbritannien, USA och Brasilien. USA har sen dess satt ett stopp för transporter av klusterbomber till Saudiarabien medan den brittiska regeringen sagt att den söker efter ”nya garantier” från Saudiarabien.

31. Fler länder avskaffar dödsstraffet

Det globala trycket för avskaffandet av dödsstraff fortsätter. Den 12 maj blev Nauru den 103:e nationen att helt avskaffa dödsstraffet för alla brott. Och i oktober antog Guinea en lag som avskaffade dödsstraffet för de flesta begångna brott. Under 2016 avskaffade även Benin dödstraffet för alla brott. Det här betyder att nu är det 104 länder som helt avskaffat dödsstraffet för alla brott, och att det totalt är 141 länder som avskaffat det i praktiken.

32. Maskhål gällande handel med tortyrredskap stoppat

Mångårigt kampanjarbete av våra supportrar och Omega Research Foundation ledde till att den Europeiska unionen, EU, i oktober introducerade hårdare restriktioner gällande försäljning och främjande av redskap som används till tortyr och avrättningar. Restriktionerna är juridiskt bindande för samtliga av EU:s medlemsstater.

33. Polen – kvinnor tvingar fram U-sväng gällande abortförbud

I oktober översvämmade flickor och kvinnor gatorna i antal utan motstycke för att protestera mot ett föreslaget abortförbud i landets redan mycket restriktiva abortlag. Kvinnor strejkade för att visa sin kollektiva ilska mot förslaget och tusentals människor, inklusive våra supportrar, skickade meddelanden om solidaritet. Slutligen backade regeringen ned – en historisk vinst för kvinnors rättigheter i landet.

Känns det bättre med 2016 nu? Hjälp oss att göra detsamma 2017. Agera nu för att Shawkan ska friges.

Fotojournalisten Mahmoud Abou Zeid, mer känd som Shawkan, sitter fortfarande fängslad.

Mahmoud Abou Zeid, mer känd som Shawkan, sitter fortfarande fängslad. © Private

FOTOJOURNALISTEN SHAWKAN HAR UTHÄRDAT MER ÄN 1000 DAGAR I FÄNGELSE BARA FÖR ATT HA GJORT SITT JOBB.

Mahmoud Abu Zeid, mer känd som Shawkan, gjorde bara sitt jobb. Som fotojournalist täckte han en sittstrejk den 14 augusti 2013 i Kairo när säkerhetsstyrkor svepte in.

”Det var som en Hollywood-film,” skrev han senare. ”Det var kulor, tårgas, eld, poliser, soldater och stridsvagnar överallt.”

Shawkan använde sin kamera för att fånga kaoset runt omkring honom. Poliser och soldater hade blivit placerade över hela landet för att slå ned oppositionen. Det var den blodigaste incidenten i Egyptens moderna historia och cirka 1000 personer dog på en dag.

När polisen fick reda på att Shawkan var journalist greps han. De slog honom och piskade honom med ett bälte. I dag hålls han till fången i Kairos ökända fängelse Tora. Och trots att han har Hepatit C får han inte den hjälp han behöver.

Det har gått tre år sen Shawkan fängslades. I en domstolsförhandling som hölls nyligen sa han till domaren: ”Att ta bilder är inget brott.” Han har rätt.

SKRIV UNDER VÅR PETITION SOM SKICKAS TILL DEN ALLMÄNNA ÅKLAGAREN I EGYPTEN:

Jag uppmanar dig att frige Mahmoud Abu Zeid, mer känd som Shawkan, omedelbart och ovillkorligt med alla åtalspunkter mot honom släppta. Han är en samvetsfånge som har häktats enbart för att ha utfört sitt journalistiska arbete.

Som fotojournalist täckte han Rabaa al-Adaweya sittstrejken den 14 augusti 2013 i Kairo när säkerhetsstyrkor svepte in. Mer än 700 personer dödades under enbart den sittstrejken. Upp till 1000 personer dödades över hela landet när polis och militärofficerare placerades runtom i landet för att skingra protesterna.

När polisen fick reda på att Shawkan var journalist grep de honom. Han har hållits häktad i mer än tre år i väntan på att påhittade åtal ska väckas och under tiden har han tillhandahållits otillräcklig vård. Vänligen frige honom utan dröjsmål.

Våra supportrar fick allt detta att ske 2016. Hjälp oss att göra det igen 2017 genom att klicka här.


Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll