Gå direkt till innehåll

Blogginlägg -

Amnesty på Bokmässan 22-25 sept 2016

Den 22 september till den 25 september deltar Amnesty International på Bokmässans Internationella Torg.

Vi bjuder in till tre seminarium; under fredagen, lördagen och söndagen. Kom på fredagen och lyssna på ett samtal gällande Europarådet och EU - är asylrätten på väg att försvinna? På lördagen får du höra ett smakprov från vårens föreställning ”Kality”, ett samarbete tillsammans med Riksteatern som handlar om att ge röst till personer som fängslats i Etiopien på grund av att de använt sin yttrandefrihet och på söndagen diskuteras yttrandefrihetens pris med utgångspunkt i den arabiska våren.

Kom gärna och besök oss i vår monter och delta i vårt boklotteri, skriv på vår petition mot dödsstraffet och/eller prata med oss om Amnestys arbete för yttrandefrihet och alla människors lika värde.


Plats: Internationella Torget

Europarådet och EU - är asylrätten på väg att försvinna? Fredag 10.40-11.00

Den senaste tiden har antalet människor på flykt varit utan motstycke sedan efter andra världskriget. Samtidigt väljer Europa att stänga sina gränser och på många håll införs gränskontroller. De mångfaldiga åtgärder som EU vidtar för att människor på flykt inte ska kunna söka asyl här väcker många frågor. Hur långt är EU och dess medlemsstater beredda att gå och hur överensstämmer agerandet med flyktingrätten och staternas internationella åtaganden?

Medverkande:

  • Madelaine Seidlitz, jurist, ansvarig flykting och migration, Amnesty International, svenska sektionen. 
  • Anna Wigenmark, människorättsjurist och generalsekreterare i föreningen Ordfront.


Kality, röster som vägrar tystna.  Lördag 9.15-10.00, frukostseminarium.

Våren 2017 sätter Riksteatern i samarbete med Amnesty International föreställningen ”Kality” som är en samling sanna vittnesmål och berättelser om att bli fängslad för sitt skrivande och de konsekvenser det får; psykiskt, fysiskt och socialt. Dessa unika och smärtsamma, men också upplyftande, berättelser kommer att presenteras från scen av Martin Schibbye tillsammans med skådespelare, journalister och andra opinionsbildare.

Nu bjuder vi på ett smakprov av föreställningen. Detta scenprogram är en läsning av texter skrivna av personer som sitter eller suttit fängslade för deras användande av yttrandefriheten, samt efterföljande diskussion. 

Deltar i läsningen:

  • Martin Schibbye, chefredaktör för Blank Spot Project, suttit fängslad i Etiopien.
  • Chala Hailu Abate, poet, suttit fängslad i Etiopien.
  • Nasreen Aljanabi Larsson, dansare, skådespelare och mediaaktivist, med egen erfarenhet av anhöriga och vänner som fängslats i Syrien.

Deltar i efterföljande diskussion gör även:

  • Andrea Bodekull, ansvarig för arbetet med individer på Amnesty International Sverige.
  • Eva-Maria Dahlin, dramaturg på Riksteatern.

Moderator: Ami Hedenborg, pressansvarig och talesperson Amnetsy International Sverige. Läsningen och diskussionen sker delvis på engelska.


Yttrandefrihetens pris. Söndag 15.00-15.20

I början av den arabiska våren var yttrandefriheten både ett medel och mål. Människor gick ut på gator för att protestera. Många mobiliserade via sociala medier. Genom otaliga aktivisters mobilfilmer, bloggar och vittnesskildringar fick omvärlden del av vad som hände. Men yttrandefriheten har sitt pris i diktaturer och många aktivister, journalister, bloggare och författare har fängslats eller drivits på flykt. Möt två av dem i ett samtal om yttrandefrihet och hur aktivismen fortsätter även i exil.

Medverkande:

  • Afrah Nasser, journalist och bloggare från Jemen, utsedd av CNN till en av de viktigaste bloggarna i Mellanöstern.
  • Khaled Alesmael, journalist från Syrien, utbildade medborgarjournaliser i norra Syrien, jobbar nu som journalist på Uppdrag granskning.

Moderator: Ami Hedenborg, pressansvarig och talesperson Amnesty International Sverige. Seminariet hålls på engelska.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916