Gå direkt till innehåll
En romskt bosättning i Sesto San Giovanni, nära Milano. © Amnesty International
En romskt bosättning i Sesto San Giovanni, nära Milano. © Amnesty International

Blogginlägg -

Amnesty på MR-dagarna - kom och sätt dig på vår toalett!

Den 17-19 november deltar Amnesty International på MR-dagarna i Malmö där vi bjuder in till fyra seminarier. Vi diskuterar Sveriges roll gällande utsatta eu-medborgare samt Europarådet och EU; är asylrätten på väg att försvinna? Vi går också igenom 10 saker som du bör veta om flyktingar där vi försöker att lyfta behovet av information för att slå hål på myter. Och så ställer vi oss frågan varför Sverige dröjer med att ratificera tilläggsprotokollet till konventionen om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter.

Läs mer om tid och plats nedan.

Kom gärna även och besök oss i vår monter, där vi fokuserar på alla människors rätt till sanitet och lär oss mer om den systematiska diskrimineringen av romer i Italien. Sätt dig på vår toalett och delta i vår sociala media-aktion! Passa också på att skriva under en petition som kräver att den italienska staten tar sitt ansvar och upphör med diskriminering och tvångsvräkning av romer!

Torsdag 17/11
Europarådet och EU; är asylrätten på väg att försvinna?
Tid: 16:30 – 17:30
Plats: Malmö Live, lokal High Live 1
Deltagare: Madelaine Seidlitz, Amnesty International, svenska sektionen, Mikael Ribbenvik, tillförordnad generaldirektör Migrationsverket, Alice Petrén, migrationskorrespondent Sveriges Radio och Lisa Pelling, statsvetare och utredningschef Arena Idé.

Den senaste tiden har antalet människor på flykt i antal varit utan motstycke efter andra världskriget. Samtidigt väljer Europa att stänga sina gränser och på många håll införs gränskontroller. De mångfaldiga åtgärder som EU vidtar för att människor på flykt inte ska kunna söka asyl här väcker många frågor. Hur långt är EU och dess medlemsstater beredda att gå och hur överensstämmer agerandet med flyktingrätten och staternas internationella åtaganden?

Torsdag 17/11
ESK-rättigheter - när blir de utkrävbara i Sverige? 
Tid: 16.30 - 17.30 
Plats: Malmö Live, lokal Live 6+7
Deltagare: Jenny Jansson Pearce, Fonden för mänskliga rättigheter, Rebecka Jalvemyr, FIAN Sverige, Lars Lindberg, Från snack till verkstad, Handikappförbunden. Samtalet leds av Kathleen McCaughey, Amnesty International i Sverige. 

Regeringen har en hög ambition gällande mänskliga rättigheter men Sverige har fortfarande inte ratificerat tilläggsprotokollet till konventionen om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter - som gör dessa livsavgörande rättigheter utkrävbara. Varför dröjer Sverige?

Fredag 18/11 Spelar roll? EU, Sverige och utsatta EU-medborgare
Tid: 14:00-14:30
Plats: Malmö Live, plats Lilla scen
Deltagare: Johanna Westeson, Amnesty International, svenska sektionen

EU:s fria rörlighet är en rättighet för alla EU-medborgare. Men vad händer med de mänskliga rättigheterna?

Lördag 19/11
Tio saker du bör veta om flyktingar
Tid: 12:00-13:00
Plats: Malmö Live, lokal Live 3
Deltagare: Madelaine Seidlitz, Amnesty International, svenska sektionen

Seminariet ger en grundläggande bild av situationen för flyktingar som flyr på väg till EU. vem är det som flyr och vad flyr man från? Vad blir konsekvenserna av avsaknaden av legala och säkra vägar för att ta sig till EU och söka skydd? Olika aspekter av Fästning Europa lyfts; människosmuggling, kontroll, murar och byggande av fler murar, övervakning vid gränserna. Rätten att söka asyl och EU:s gemensamma asylsystem kontra arbetet för att ingen ska kunna ta sig hit. Vi ställer oss frågan om EU och dess medlemsstater agerar i enlighet med våra internationella förpliktelser och i vilken utsträckning teori och praktik skiljer sig åt.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916