Gå direkt till innehåll
Maria Teresa Rivera
Maria Teresa Rivera

Blogginlägg -

Internationella dagen för avkriminalisering av abort

Visste du att det finns en särskild dag som uppmärksammar kvinnors rätt till abort? Den infaller idag,den 28 september, och kallas internationella dagen för avkriminalisering av abort eller internationella abortdagen. Det är ingen slump att den har sitt ursprung i Latinamerika. Där har flickor och kvinnor länge upplevt de katastrofala konsekvenserna av restriktiva abortlagar, förbud och kriminalisering.

Av Katarina Bergehed

Fick asyl i Sverige

En av dem är María Teresa Rivera från El Salvador. Hon fick asyl i Sverige i våras på grund av den förföljelse och diskriminering som totalförbudet mot abort inneburit för henne. María Teresa som dömdes till 40 års fängelse efter att ha fått missfall. Först anklagades hon för att ha gjort abort. Sedan dömdes hon för mord. Efter 4,5 år i fängelse frigavs hon efter en ny prövning i domstol. Men åklagarmyndigheten ville ställa henne inför rätta igen. Hon hängdes ut i media, diskriminerades och hotades av människor i sitt bostadsområde.

“Våra kroppar är inte statens egendom”

Jag frågar María Teresa vad den 28 september egentligen betyder för henne, vad hon hoppas på?

“Den 28 september är den dag då vi kvinnor i El Salvador försöker få staten att lyssna på oss. Kvinnors liv, frihet och hälsa är inte någon lek. Staten är skyldig att skydda våra liv och vår hälsa. Avkriminaliseringen av abort skulle hjälpa oss mycket, exempelvis när en kvinnas liv är i fara eller om hon blivit gravid efter en våldtäkt. Vi förpliktar inte någon att göra abort, det är varje kvinnas beslut om hon vill fortsätta sin graviditet eller ej. Men med ett totalförbud mot abort finns inte den möjligheten överhuvudtaget.

Jag vill inte att någon mer kvinna ska dö eller fängslas på grund av de orättvisa lagar i mitt land. Jag hoppas att lagarna kommer att förändras. Jag hoppas att den salvadoranska staten ger oss skydd och erkänner vår rätt att själva bestämma över våra kroppar. För våra kroppar är inte statens egendom.”

Makthavarna förhalar – kvinnorna betalar

I El Salvador driver nu kvinnorättsförsvarare en segdragen kamp för att förmå makthavarna att ändra lagen och tillåta abort i vissa fall. Men frågan skjuts hela tiden upp och under tiden får kvinnorna betala priset. Med sina liv, med sin frihet.

Senast i juli dömdes 19-åriga Evelyn Beatriz Hernández Cruz, till 30 års fängelse för mord. Enligt lokala organisationer hade Evelyn blivit våldtagen men inte vågat polisanmäla. Istället blev hon själv polisanmäld av vårdpersonalen då hon kom till sjukhus efter att ha fått missfall. Evelyn visste inte om att hon var gravid.

Så kan det inte få fortsätta! stöd oss att trycka på makthavarna i El Salvador. Totalförbudet mot abort måste skrotas och inga fler kvinnor ska fängslas på grund av missfall och abort.

28 september, 2017

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll