Blogginlägg -
Internationella kvinnodagen 8 mars 2016
I dag, på internationella kvinnodagen firar vi. Vi firar alla de framgångar som kvinnors kamp resulterat i. En kamp som på många sätt är gränsöverskridande.
41 år har gått sedan FN 1975 införde den internationella kvinnodagen. Ibland ställs frågan om en särskild kvinnodag fortfarande behövs. Svaret är tveklöst: JA!
För internationella kvinnodagen är inte bara en dag att fira. Den sätter fokus på ojämställdhet här hemma. Och den påminner oss om hur flickor och kvinnor runt om i världen fortfarande kämpar för sina mest grundläggande rättigheter.
- Omkring 39% av världens befolkning lever i länder där abort antingen är totalförbjudet eller bara tillåts om kvinnans liv eller hälsa är i fara.
- En av tre kvinnor som lever idag blev bortgift före sin 15-årsdag. När flickor tvingas in i tidiga äktenskap resulterar det ofta i att de måste sluta gå i skolan och i stället föda barn.
- I många länder betraktas inte våldtäkt inom äktenskapet som ett brott. Trots att feminister kämpade för ändrad lagstiftning under större delen av förra århundradet, så ses sex fortfarande som en äktenskaplig plikt. Det gäller exempelvis Tunisien. Där kan dessutom våldtäktsmän gå fria om de gifter sig med sina minderåriga brottsoffer.
- Kvinnor fängslas för att de fått dödfödda barn. Det sker i El Salvador och Nicaragua och har även hänt i USA. Kvinnor som gripits efter att ha fått missfall och andra komplikationer under graviditeten hålls ibland fängslade i årtionden. Det kan bara ske i stater där abort är olagligt och det leder till att kvinnor misstänkliggörs när något går fel: de riskerar att anklagas för mord.
- Kvinnor som tvångssteriliserats väntar fortfarande på upprättelse och rättvisa. Att sterilisera människor mot deras vilja har genom historien varit ett sätt att kontrollera befolkningen bland de mest marginaliserade grupperna i många samhällen. I Peru tvångssteriliserades över 200 000 kvinnor under 1990-talet, framför allt kvinnor från urfolk och kvinnor som levde i fattigdom.
- I över 75 länder anses homosexuella handlingar vara ett brott. Homofobiska attityder i samhället i stort återspeglas även hos polisen – även i länder där samkönade relationer inte är brottsliga. Diskriminering av transpersoner är utbredd. I många av Europas stater tvingas transpersoner att genomgå hormonbehandlingar, operationer, sterilisering och psykiatriska utredningar innan de kan ändra sitt juridiska kön.
- Kvinnor utsätts för sexuella trakasserier på offentliga platser. Sexuella trakasserier är en del av många kvinnors vardig - oavsett var i världen de befinner sig.
Miljontals flickor och kvinnor nekas rätten till kontroll och självbestämmande över sina kroppar och liv. Kampen för kvinnors rättigheter är lika viktig idag som någonsin tidigare. Vill du agera för kvinnors och flickors rättigheter kan du göra det nedan:
- Uppmana Tunisien att kriminalisera våldtäkt inom äktenskapet
- Protestera mot totalförbudet mot abort i Chile
- Agera för att skydda flickor från tvångsgifte i Burkina Faso
- Kräv att myndigheterna i El Salvador friger Teodora som fängslades då hennes barn var dödfött
- Stöd kampen för rättvisa som de tvångssteriliserade kvinnorna i Peru bedriver
Läs mer och agera på amnesty.se/minkropp
Länk till vår blogg uttryck.amnesty.se
Bild: ©leminuit