Gå direkt till innehåll
Iran: "​Hjälp mig att få min man tillbaka" -  ett år sedan Ahmadreza Djalali fängslades

Blogginlägg -

Iran: "​Hjälp mig att få min man tillbaka" - ett år sedan Ahmadreza Djalali fängslades

Denna text har översatts och kortats ned. Länken till originaltexten på engelska finns längst ned i texten. Där finns också en länk till Amnestys aktion gällande hans fall.

Den iransk-födde i Sverige bosatte läkaren Ahmadreza Djalali, medicinsk doktor och föreläsare i katastrofmedicin, har hållits häktad i Evinfängelset i Teheran sedan han greps den 25 april 2016. Under tiden han satt i isoleringscell utsattes han för intensiva förhör och tvingades att under stor känslomässig och psykologisk press att skriva under uttalanden. Han har anklagats för att vara spion för en "fientlig regering" och har hotats med dödsstraff.

Text: Vida Mehrannia, Sverige

Jag blev chockad när Ahmadreza greps. Jag visste inte ens om att han hade gripits förrän fyra dagar senare när hans familj i Iran berättade det för mig. Jag trodde att det var ett misstag och att han skulle släppas.

Min son är fem år gammal och han tror att hans pappa har åkt till Iran för att jobba. Han fortsätter att fråga mig när hans pappa kommer hem igen. När han blir upprörd kurar han ihop sig i ett hörn och frågar efter sin pappa. Min dotter är 14 år och hon är mycket oroad över sin pappa.

De iranska myndigheternas anklagelser
Ahmadrezas arbete som läkare i katastrofmedicin, hans studier och undervisning i Europa och boende i Sverige har använts av den iranska säkerhetsapparaten för att antyda att han är en spion som har agerat mot Irans nationella säkerhet. Samtliga påståenden har fabricerats av Irans säkerhetsapparat.

I sju månader efter gripandet nekades Ahmadreza tillgång till advokat. Myndigheterna har anklagat honom för att vara en spion men har aldrig ens tillåtit hans advokater att se dokumenten om fallet för att kunna förbereda försvaret. Faktum är att de hittills har avvisat alla hans tre advokater. Nu måste han hitta ytterligare en annan advokat annars kommer domstolen att förse honom med en statligt godkänd advokat.

Hälsoproblem
Ahmadreza började hungerstrejka i december 2016 när hans förhörsledare sa till honom att han kunde dömas till döden om han vägrade att skriva på ett "erkännande" om att han är spion för en "fientlig regering".

Ahmadrezas hungerstrejk varade i tre månader och resulterade i en allvarlig försämring av hans hälsa. Han har gått ned 29 kilo i vikt och har utvecklat problem med hjärta, njurar och han har upplevt blödningar i tarmsystemet. Han har även haft problem med ben, fötter och knän.

Yrkande för Ahmadrezas frigivning
Jag har skrivit brev till Irans högste ledare, presidenten och utrikesministern för att begära min mans frigivning men tyvärr har inte någon av dem svarat. Jag har även sökt hjälp hos den svenska regeringen, Europaparlamentet och hos internationella människorättsorganisationer för att säkra hans frigivning.

Men vi behöver fortfarande mer hjälp och att fler personer stöder vår kampanj.

Ett rop på hjälp
Ahmadreza har alltid varit hängiven att hjälpa andra människor; nu tynar han bort i fängelse utan anledning.

Jag ber Amnesty International-aktivister runt hela världen att hjälpa till att få hem min man till sin fru och barn, och till den akademiska världen.

Tweeta:
#Iran’s @khamenei_ir must not jail doctor & academic Ahmadreza Djalali for peacefully exercising his rights

Klicka här för att komma till hela blogginlägget som är skrivet på engelska.

Här kan du klicka för att skriva till Iranska myndigheter och kräva att Ahmadreza Djalali ska släppas fri, såvida han inte åtalas för brottsliga handlingar i lagens mening. Han måste också få adekvat vård och får inte straffas för hungerstrejken. Han måste också få ha regelbunden kontakt med sin advokat och familj. 

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll