Gå direkt till innehåll
Irland: Folkomröstningen en historisk seger för kvinnors rättigheter

Blogginlägg -

Irland: Folkomröstningen en historisk seger för kvinnors rättigheter

Kort efter att vallokalerna stängdes på fredagskvällen kom resultaten av flera vallokalsundersökningar. De visade på en jordskredsseger för ja-sidan i folkomröstningen - ett resultat som står sig i den första snabbräkningen som gjorts nu på morgonen, den 26 maj. Det Irlands befolkning röstat om är den grundlagsändring som är nödvändig för att kunna ändra landets nuvarande abortlag. Nu står det klart att kvinnor äntligen får rätt att bestämma över sin egna kroppar.

Av: Katarina Bergehed - Sakkunnig kvinnors rättigheter och sexuella och reproduktiva rättigheter, Amnesty Sverige

Klockan nio i morse inleddes den officiella rösträkningen och jag var på plats i den jättelika lokal där räkningen sker. En första snabbräkning skedde som övervakades av kampanjorganisationerna. Denna sammanställning visar att uppemot 70 procent kan ha röstat för grundlagsändringen.

Det är otroligt starka känslor bland många i lokalen. En kvinna i blå basker och t-shirt med ordet ”Repeal” på bröstet gråter medan hon förklarar:

- I hela mitt liv har jag levt i skuggan av abortlagen. Jag var för ung för att rösta 1983 då grundlagen ändrades men den här gången har jag varit med och kampanjat dygnet runt. Vi har gått från dörr till dörr. Vi har betalat för gatuaffischerna, en i taget tills vi fått ihop pengar för fler. Jag har två döttrar - jag har gjort det hör för dem. Så att de ska kunna bo kvar i Irland utan rädsla. Det är sådan lättnad jag känner nu.

En annan man jag talar med säger att han varit övertygad om att ja-sidan skulle vinna, men inte så överlägset.

- Jag var med och kampanjade 1983 mot att tillägget om det ofödda barnets rätt till liv skulle skrivas in i grundlagen. Men det var ett annat Irland då, vi har förändrats. Jag hade gissat på 55 procent av rösterna för ja-sidan, men det här - det är helt fantastiskt! säger han och visar en liten pin på sin t-shirt från 1983.

Min kollega på Amnesty Irland, Sorcha Tunney, är en av dem som lett Amnestys kampanj under flera års tid.

- När människor svarar på varför de röstat som de gjort så uppger 62 procent att deras motiv är kvinnans rätt till autonomi och självbestämmande. 10 procent anger religion. Det vi ser är ett helt förändrat samhälle, menar Sorcha. Jag trodde inte att ett sådant här resultat skulle vara möjligt för valkampanjen har i många delar varit ful och medierapporteringen bitvis mycket osaklig.

En annan kvinna står bredvid och ler samtidigt som tårarna rinner.

- Jag minns hur jag som liten satt på min mammas arm när abortmotståndare stod och skrek min mamma i ansiktet. Det här är... Jag måste ringa min mamma nu, jag vet hur stolt och lycklig hon är i dag.

Avsaknaden av säker och laglig abort har under årtionden skapat stort lidande i Irland. Resultatet av folkomröstningen gör att landets abortlag - en av världens hårdaste - kan ändras.

- Nu får kvinnor och flickor äntligen möjlighet att bestämma över sina liv och kroppar. Det är ett stort steg, både för den enskilda kvinnan men också för jämställdheten på Irland. Och personligen kommer jag definitivt att fira, säger Sorcha Tunney. Hela min familj, mina syskon, vi kommer att fira!

Ämnen

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll