Gå direkt till innehåll
Narges Mohammadi med sina barn
Narges Mohammadi med sina barn

Blogginlägg -

Narges Mohammadi - samvetsfånge i Iran

Narges Mohammadi är en mycket viktig person i Iran som människorättsaktivist. Hon har sedan 1997 stått upp för mänskliga rättigheter.

Text av Amnestygrupp 209 i Falkenberg

Narges greps i juni 2010 och dömdes först till elva års fängelse. Domen överklagades och under tiden var hon fri mot borgen. Strafftiden sänktes i högre instans till sex år.

Våren 2012 tvingade två civilklädda personer Narges att följa med dem. Hon fördes till Evin-fängelset i Teheran, men överfördes senare till ett fängelse i sin mors hemstad, där hon hölls tillsammans med kriminella och blev skadad vid ett handgemäng (slagsmål) mellan andra intagna. Narges var vid god hälsa när hon först fängslades men vid fängelsevistelserna har hälsan försämrats och hon beviljades i juli samma år permission för vård.

Sommaren 2015 kom civilklädda poliser hem till Narges och förde henne till Evin-fängelset i Teheran. Rättegången har blivit uppskjuten ett flertal gånger de senaste månaderna. Hennes hälsa har allvarligt försämrats och hon har inte fått adekvat medicinsk vård. Hon är nu svårt sjuk och behöver specialistvård utanför fängelset, vilket hennes läkare har förordat.

Den 20 april 2016 ställdes Narges inför domstol där hon blev orättvist anklagad för att ha startat en illegal grupp samt för att konspirera i syfte att begå brott mot staten.

STRAFFET BLEV 16 ÅR I FÄNGELSE.

Därefter fick Narges inte prata med sina barn i telefon och för att få rätt till det genomförde hon en hungerstrejk som avslutades 16 juli. Hon har nu fått tillstånd att få prata med sina barn i 30 minuter en gång i veckan. Domen på 16 år överklagades men överklagan avslogs i högre instans september 2016 och domen fastställdes. Enligt iransk lag innebär det att hon kommer att friges år 2026. Narges make och deras två tvillingbarn bor numera i Frankrike.

Om grupp 209 i Falkenberg:

Vi är en liten grupp i Falkenberg som arbetar för vårt aktionsfall Narges Mohammadi sedan några år tillbaka. Under årens lopp har vi varje månad skickat vädjandebrev eller vykort till Irans ambassad i Sverige och olika juridiska myndigheter i Iran. Vi deltar i olika evenemang ute på stan där Narges Mohammadis fall tas upp.

nargesblog-2

Det finns nu flera Amnestygrupper i världen som stödjer Narges Mohammadi. Grupperna finns i Danmark, Belgien, Tyskland, Schweiz, Storbritannien, Frankrike, Australien och USA, vi har mejlkontakt med varandra.

HJÄLP OSS ATT FÅ NARGES MOHAMMADI FRIGIVEN

Det pågår sedan i början av juni 2016 en twitterstorm Free Narges @UnitedForNarges. Fallet tas också upp i återkommande blixtaktioner. Du kan också kontakta vår gruppsekreterare: evamagee70@yahoo.se

10 oktober, 2016

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916