Gå direkt till innehåll
Event utanför parlamentet i San Salvador 20 mars 2018. ©Amnesty International
Event utanför parlamentet i San Salvador 20 mars 2018. ©Amnesty International

Blogginlägg -

Rapport från El Salvador - Kan vi hjälpa till att få ett slut på totalförbudet mot abort?

Katarina Bergehed, som arbetar med kvinnors rättigheter på Amnesty Sverige, reste till El Salvador för att försöka påverka parlamentet att ändra den lagstiftning som innebär totalförbud för abort.

Hur får en ett parlament att lyssna och sluta ducka för en fråga som måste få en lösning? En fråga som inte kan vänta eftersom den kostar flickor och kvinnor livet, hälsan, friheten... Jag pratar om totalförbudet mot abort i El Salvador. För trots att politikerna haft ett och ett halvt år på sig så händer det ingenting. De har varken debatterat eller röstat om ett förslag om att ändra abortlagen som legat på deras bord sedan 2016. Så vi åkte dit, med resväskan full av petitioner och namnunderskrifter för att försöka se till att något hände. 

Ett försök att få dem att lyssna gjordes i dag, den 20 mars, då hundratals människor samlades på det lilla torget utanför parlamentet i San Salvador. Där fanns lekande barn, en och annan man - och massor av kvinnor i alla åldrar. Det var en helt fantastisk känsla att vara med och känna den livsnödvändiga aktivismen ända in på huden. Från den lilla scenen strömmade rop, hiphop, teater och tal som handlade om en enda sak: Avkriminalisera abort! Se till att klubba igenom lagförslaget som ger flickor och kvinnor rätt till laglig och säker abort i vissa fall. Bakom arrangemanget stod Medborgargruppen för avkriminalisering av abort i El Salvador, en grupp som Amnesty samarbetar med.

Teodora var på plats
I folkmassan fanns Teodora. Det har bara gått en månad sedan hon frigavs efter att suttit 10 år i fängelse för att hon fått missfall. Att få träffa henne i frihet och under denna manifestation kändes stort. Om några dagar hoppas vi kunna besöka hennes medsystrar i kvinnofängelset Ilopango.

“Nu går vi till parlamentet”
Mitt under eventet annonserades att några av oss skulle gå iväg till parlamentet och överlämna alla de namnunderskrifter som samlats in i El Salvador men också i andra delar av världen. Jag var en av 10 personer som styrde stegen mot parlamentets ingång.

Ja, sa vakten, vi fick komma in men inte för många… Ingen av oss lyssnade på det örat. Nu när vi var här tänkte ingen vända i dörren. Medborgargruppen för avkriminalisering av abort hade sex representanter och från Amnesty var vi tre. Det dröjde över en halvtimme innan vi fick träffa någon som kunde ta emot våra petitioner. Alla parlamentariker och medlemmarna av lagkommissionen satt upptagna i plenum, sades det. Till slut kom en anställd som fick ta hjälp för att få med sig alla våra namnunderskrifter.

Vi från Amnesty överlämnade petitioner som skrivits under av drygt 58 000 personer i Sverige. De fick symbolisera de över 209 000 människor världen över som solidariskt ställt sig på de salvadoranska flickornas och kvinnornas sida och som krävt att totalförbudet mot abort ska skrotas. Resterande underskrifter kommer vi att maila.

Tiden rinner ut - men vi ger inte upp
Betydelsen av att backa upp de kvinnorättsförsvarare och aktivister som jobbar dag och natt för en förändring kan inte överskattas. I synnerhet inte nu, när tiden håller på att rinna ut. Efter valet som hölls i början av mars står det klart att den nya regeringen och parlamentet är betydligt mer konservativt än det tidigare. Förslaget om att ändra abortlagen har inte en chans att gå igenom när det nya parlamentet väl installerats i slutet av april.

Men än är det några veckor kvar. Än måste vi göra allt vi kan för att få det sittande parlament att lyssna och fatta det beslut som kan förändra otaliga flickors och kvinnors liv.

Bakgrund: Detta har hänt
1998 infördes ett totalförbud mot abort i El Salvador. Det betyder att abort aldrig är tillåtet, inte ens i undantagsfall. Straffet för kvinnor som ändå gör abort är fängelse i 2-8 år. Lagen slår hårdast mot unga kvinnor och kvinnor som lever i fattigdom. De har inte råd att betala för säkra (fast fortfarande olagliga) aborter på privatkliniker eller utomlands.

Abortförbudet gör att alla kvinnor misstänkliggörs, även de som får missfall eller andra komplikationer under graviditeten. Det händer att de rapporteras till polisen när de söker vård på de offentliga sjukhusen. De anklagas först för att ha försökt göra abort, men det är inte ovanligt att man sedan dömer dem för “allvarligare fall av mord” baserat på att de är släkt med “mordoffret”. Detta brott kan ge mellan 30-50 års fängelse.

I oktober 2016 lades ett förslag fram om att reformera abortlagen och ge flickor och kvinnor rätt till säker och laglig abort under vissa omständigheter. Förslaget innebär att abort avkriminaliseras

  • då kvinnans eller flickans liv eller hälsa är i fara
  • då graviditeten är ett resultat av våldtäkt eller människohandel för sexuella ändamål
  • då graviditeten är ett resultat av våldtäkt/sexuella övergrepp mot minderåriga
  • då fostret inte är livsdugligt

För att lagförslaget ska kunna tas upp till debatt och omröstning i parlamentet krävs att en majoritet i lagkommissionen, som består av nio parlamentariker från olika partier, stöder förslaget. Men ännu har kommissionen inte lagt fram förslaget för parlamentet.

I mars 2018 hölls val i El Salvador och utgången blev att de konservativa partierna stärker sina positioner och får fler mandat i parlamentet än tidigare. Det betyder att när det nya parlamentet och regeringen installeras i slutet av april kommer möjligheten att få igenom en ny abortlag gå förlorad.

Därför startade Amnesty återigen namninsamlingar världen över och reste till El Salvador i mars 2018 för att sätta press på politikerna i lagkommissionen och det sittande parlamentet.

Ämnen

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll