Gå direkt till innehåll
Säg stopp till våldet i Syrien!

Blogginlägg -

Säg stopp till våldet i Syrien!

Allt för många har tvingats på flykt och allt för många har förlorat sina familjemedlemmar. Våldet måste få ett slut.

När världsmakterna inte tar sitt ansvar och omvärlden står handfallen känns vanmakten för stor att bära. Därför samlas vi på söndag i en fredsmanifestation i Stockholm, tillsammans med organisationer som Kvinna till Kvinna, Läkare utan gränser, Rädda Barnen och många fler, för att visa vår solidaritet med civilbefolkningen. Vi enas under parollen ”Stoppa våldet i Aleppo”. #standwithaleppo

Hitta eventet här.

Vad tänker du på när du hör Aleppo? Tänker du på en stad med sönderbombade hus där döda kroppar och levande människor grävs fram ur rasmassorna? Eller är det kanske bilder på dem som nu försöker fly som fastnat på näthinnan?

Det är ett blodbad som utspelats framför våra ögon, där civilbefolkningen i östra Aleppo varit direkt måltavla. Bostadsområden, sjukhus, skolor och marknader har medvetet bombats av syriska och ryska flygplan, i syfte att tömma området på invånare och återta kontroll över hela staden. Befolkningen svälter, skadade får ingen vård eftersom all införsel av mat, mediciner och andra förnödenheter har stoppats av den syriska regimen sedan i somras.

Ropen på hjälp från civilbefolkningen. Det kan väl inte ha undgått någon? Ändå har omvärlden svarat med passivitet. FN fördömer, jovisst. Den verkliga makten att ingripa ligger dock hos säkerhetsrådet. Men där sitter Ryssland och lägger sitt veto mot varje initiativ som skulle kunna ha förhindrat attackerna mot civila.

Istället har stridigheterna eskalerat. Allteftersom regeringsstyrkorna och dess allierade återtagit områden i östra Aleppo har människor flytt hals över huvud. En del har stoppats vid vägspärrar och tvingats återvända. Andra har avrättats av syriska regeringsstyrkor och deras allierade.

Tiotusentals civila var i mitten av denna vecka instängda i ett område på 1,5 kvadratkilometer. Sannolikt fanns även tusentals beväpnade rebeller kvar i området och nya beskjutningar har ägt rum. Först i morse, den 15 december inleddes evakueringen.

Tiotusentals människoliv är nu i händerna på de syriska, ryska och iranska regeringarna. Amnesty vill att FN övervakar evakueringen för att skydda de tusentals människor som tvingas lämna sina hem. Så att de inte utsätts för hämndaktioner, godtyckliga gripanden eller avrättningar.

Varje sekund, varje människoliv räknas. Skriv till Syrien, Ryssland och Iran. Låt dem få veta de har ögonen på sig. Och ni som befinner er i Stockholm, kom och slut upp på Mynttorget och visa solidaritet med det syriska folket.

Skriv under petitionen här.

Av Katarina Bergehed

Amnesty International Sveriges Syriensamordnare

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916