Gå direkt till innehåll
© Grassroots Global Justice Alliance
© Grassroots Global Justice Alliance

Blogginlägg -

Sverige: Kampanj för HBTQI-personer i Tunisien

När jag skriver de första raderna i detta blogginlägg har precis nyheten om massakern i Orlando nått mig. 49 människor är dödade och 53 är skadade. En gärningsman har gått in på en nattklubb i Orlando, Florida och kallsinnigt dödat. Det var ett hatbrott riktat mot HBTQI-personer.

av Malin Österberg, sakkunnig på Amnesty Sverige

Jag stirrar tomt på datorn och försöker greppa vad som hänt. Utanför mitt fönster vajar pridefärgade flaggor och solen står högt på himlen. Jag fylls av sorg och vemod. Jag tänker på alla människor som befann sig på klubben, jag tänker på deras nära och kära som aldrig får se sina älskade igen, jag tänker på hatet som breder ut sig och hur svårt det är att känna hopp inför framtiden. Om en liten stund ska jag klä på mig och gå med i en prideparad, idag känns det om möjligt ännu viktigare. Att stå upp i solidaritet och visa att hatet faktiskt inte tystar, det skrämmer självklart, det förgör delar av oss, men någonstans vet vi att vi måste fortsätta.

Under sommaren 2016 arbetar den svenska sektionen av Amnesty International med en kampanj som belyser situationen för HBTQI-personer i Tunisien.

I Tunisien är samkönat sex olagligt. Brott mot denna lag, paragraf 230, kan ge upp till tre års fängelse. Misstänkta fängslas ofta endast baserat på stereotypa föreställningar om kön, så som utseende och beteende. Män utsätts regelmässigt för tvångsmässiga analundersökningar i jakt på ”bevis” för analsex. Det finns inget rättsmedicinskt värde i dessa undersökningar. Amnesty anser att det är en kränkning av mänskliga rättigheter och kan jämställas med tortyr.

Tre personer med regsnågsflaggan över axlarna står med ryggen vända mot kameran på en regnbågsfärgad trappa i Tunis

© Shams organisation for the decriminalization of homosexuality in Tunisia

Transpersoner löper en extra risk att åtalas, även för andra brott. En transsexuell kvinna som Amnesty har talat med berättar att hon, då analundersökningen inte gav bevis på att hon haft analsex, dömdes till sex månaders fängelse för att “avsiktligt ha undergrävt samhällets moral”.

Att samkönat sex är olagligt leder inte bara till att HBTQI-personer (homo, bi, trans, queer, intersexuella) i Tunisien ständigt lever med risk att bli fängslade och åtalade. Det skapar också ett tillåtande klimat för homofobi och transfobi. Hatbrott riktade mot HBTQI-personer anmäls sällan då den som anmäler riskerar att själv åtalas.

Stater har skyldighet att skydda sina medborgare och därför kräver nu Amnesty International att Tunisien:

  • Avskaffar paragraf 230 som kriminaliserar samkönat sex
  • Säkerställer att HBTQI-personer som fallit offer för hatbrott får tillgång till rättvisa och upprättelse utan att mötas av fördomar och/eller hot om åtal, samt att de erbjuds skydd
  • Säkerställer att offer för hatbrott får tillgång till hälso­- och sjukvård

Skriv under genom att sms:a PRIDETUNISIEN + ditt namn till 72 970. Tack för ditt stöd.

En banner med orden "Human Rights are my Pride" ligger på en bänk, bilden är från EuroPride i Riga 2015.

© Amnesty International

När jag skriver de sista raderna i detta blogginlägg vajar prideflaggorna på halv stång utanför mitt fönster. Himlen är även denna dag blå och solen strålar. Jag tänker mycket på hatet och dess kraft. Runt om i världen tar det sig olika uttryck och etsar sig fast i våra minnen och sinnen. Jag vet att det är lång väg kvar innan alla människor fullt ut kan åtnjuta rätten att själva bestämma över sina kroppar och inte hotas, hatas eller dödas på grund av deras identitet. Någonstans i mitt förtvivlade tillstånd försöker jag landa och våga tänka och hoppas på en förändring. Jag vill tro på att förändring är möjlig genom mobilisering av goda krafter och smarta politiska beslut. Politiska beslut kan påverkas av människor. Jag vet att du och jag kan bidra till en bättre värld, var med i den förändringen du också. Din röst kan verkligen göra skillnad.

Du hittar oss på flera olika pride- och sommarevenemang runt om i Sverige.

Kommande datum och platser:

9/7 A walk in the park, Kalmar
15/7 A walk in the park, Helsingborg
25/7-31/7 Stockholm Pride, Stockholm
12/8 A walk in the park, Uppsala
27/8 Pride Jönköping, Jönköping

Kategorier

Relaterat innehåll