Gå direkt till innehåll
Turkiet: "Jag riskerar 100 år i fängelse"

Blogginlägg -

Turkiet: "Jag riskerar 100 år i fängelse"

Advokaten och tidigare tidningsredaktören Eren Keskin har i årtionden varit en högljudd kritiker av den turkiska staten och åtskilliga gånger har hon blivit åtalad enligt artiklar i den turkiska strafflagen som begränsar yttrandefriheten. Amnesty International agerar för hennes fall.

Eren Keskin har arbetat som advokat i över 30 år och varit aktiv medlem i Human Rights Association (IHD), en framstående människorättsorganisation, sedan den grundades 1986. För sin frispråkighet och aktiva kritik av den turkiska staten och dess agerande mot den kurdiska minoriteten har hon dragits inför domstol mer än 100 gånger. Hon anklagas för att i artiklar i kurdiska tidningar ha förolämpat den turkiska staten och dess president. År 1995 tillbringade hon sex månader i fängelse för att ha använt ordet Kurdistan i en artikel.

I efterdyningarna av kuppförsöket i juli 2016 fick Eren Keskin, liksom tiotusentals andra, sitt pass indraget och hon har dessutom reseförbud. Den 16 augusti 2016 genomsöktes hennes medan hon var borta av beväpnad polis. En vecka senare inställde hon sig frivilligt hos åklagarmyndigheten. Åklagaren begärde att Eren Keskin skulle häktas med anklagelser om ”medlemskap i en terroristorganisation” och försök att ”bryta upp statens sammanhållning och nationella territoriella integritet”. 

Om hon åtalas och fälls för dessa anklagelser riskerar hon livstids fängelse. 

En domstol avslog åklagarens begäran och beviljade villkorlig frigivning som innebär att Eren Keskin måste rapportera till en lokal polisstation varje vecka och inte får lämna landet.

Den mängd av fall som upprättats mot Eren Keskin är inget annat än trakasserier. Det hon gjort är att ha talat ut mot orättvisor.

Nedan ser du en intervju med Eren Keskin i vilken hon säger att hon “riskerar 100 år i fängelse”.

  • Amnesty uppmanar Turkiet att upphäva de lagar som inskränker människors yttrandefrihet och att Eren Keskin inte fängslas.

Skicka en hälsning till Eren Keskin

Länk till Amnesty International Sveriges blogg Uttryck

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll