Gå direkt till innehåll
Ryssland: Ogrundade anklagelser mot Greenpeace-aktivister

Nyhet -

Ryssland: Ogrundade anklagelser mot Greenpeace-aktivister

Anklagelserna mot aktivisterna på Greenpeace-fartyget Arctic Sunrise är uppenbart ogrundade, säger Amnesty International efter att de ryska myndigheterna uttalat sig om fallet på tisdagseftermiddagen.

- Det råder inga tvivel om att det är skillnad på obeväpnade Greenpeace-aktivister och pirater. Ett åtal för sjöröveri skulle vara uppenbart ogrundat i det här fallet och har inget stöd vare sig i lagen eller i verkligheten. Det är oroande att man använder sådana allvarliga anklagelser på ett så oaktsamt sätt. Greenpeace-aktivisterna måste friges mot en rimlig borgen och ges full tillgång till försvarsadvokater innan en eventuell rättegång. säger John Dalhuisen, chef för Amnesty Internationals Europa- och Centralasienavdelning. 

Omkring 30 aktivister greps när den ryska kustbevakningen bordade fartyget Arctic Sunrise sent i torsdags kväll. Enligt aktivisterna ska vakterna ha skjutit varningsskott och varit beväpnade med knivar som de använde för att skära sönder fartygets gummibåtar. De ska också ha hotat besättningen och slagit sönder fartygets radiorum. 

Aktivisterna protesterade mot oljeborrningen i Arktis och befann sig nära Gazproms oljerigg i Petjorahavet utanför Rysslands nordkust. 

- Alla trovärdiga anklagelser om övervåld vid gripandet av aktivisterna måste utredas, säger John Dalhuisen.

Den ryska utredningskommittén, en statlig myndighet med ansvar för utredning av allvarliga brott, säger i ett uttalande att en utredning om sjöröveri har inletts mot de gripna aktivisterna. 

I internationell rätt definieras sjöröveri som varje olaglig våldshandling, kvarhållande eller plundring som besättning eller passagerare begår för personlig vinning. Rysslands kriminallag har en liknande definition av sjöröveri och förutsätter kapning av ett annat fartyg och användning eller hot om våld. Åtal för sjöröveri är straffbart med upp till 15 års fängelse i Ryssland.

Ämnen

Taggar

Presskontakt

Ami Hedenborg

Ami Hedenborg

Presskontakt Pressansvarig/talesperson +46 (0)70 433 09 16