Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Afghanistan:Ännu en kvinna mördad för sitt arbete för kvinnors rättigheter


Mordet på en kvinna som arbetade med kvinnorättsfrågor för den afghanska regeringen visar tydligt på det akuta behovet av bättre skydd för dem som arbetar för kvinnors rättigheter i Afghanistan, säger Amnesty. 

Nadia Sidiqi sköts ihjäl på väg till sitt arbete som tillförordnad chef för ministeriet för kvinnofrågor i den östra provinsen, Laghman. Förövarna var en grupp oidentifierade män. Hennes föregångare, Hanifa Safi dödades av en bilbomb i juli 2012 och ingen har tagit på sig ansvaret för något av dåden. 

- Det senaste mordet visar på det desperata behovet av att myndigheterna förbättrar skyddet för de kvinnor som modigt kämpar för sina rättigheter i Afghanistan, säger Horia Masadiq, Amnesty Internationals Afghanistanexpert som för närvarande är i Kabul för att möta kvinnorättsförsvarare från hela Afghanistan. 

- Detta var långt ifrån en isolerad våldshandling. Det faktum, att Nadia Sidiqis föregångare dödades bara några månader tidigare vilket visar att säkerhetsstyrkorna inte givit vare sig henne eller andra kvinnorättsförsvarare tillräckligt skydd, är ännu mer upprörande.

Straffriheten för våldsbrott mot kvinnor är enormt utbredd i Afghanistan, förövarna ställs mycket sällan till svars. Amnesty uppmanar nu regeringen att omedelbart tillsätta en oberoende utredning av mordet på Nadia Sidiqi och öka skyddet för de anställda i ministeriet för kvinnofrågor.

- Regeringen måste också se till att lagen om avskaffande av våld mot kvinnor tillämpas på alla nivåer, menar Amnesty.

Lagen kriminaliserar tvångsäktenskap, våldtäkter, misshandel och andra våldshandlingar mot kvinnor. Den trädde i kraft i augusti 2009, men fortfarande tillämpas den bara sporadiskt.  

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916