Gå direkt till innehåll

Nyhet -

​Afghanistan: Hundra piskrapp för "äktenskapsbrott"

Den offentliga piskningen av en man och en kvinna av lokala tjänstemän i västra Ghorprovinsen i Afghanistan är ett vidrigt övergrepp och afghanska myndigheter måste straffa de skyldiga, säger Amnesty International i ett uttalande.

Paret, som påstås ha begått "äktenskapsbrott", blev olagligt dömda till 100 piskrapp av en domstol i staden Cheghcheran i Ghor. Den 30 augusti verkställde en av domarna straffet offentligt med bland annat både polis och andra tjänstemän närvarande. Men händelsen har blivit känd för allmänheten först efter att den sänts på afghansk TV.

- Afghanska myndigheter måste genast starta en utredning av det här fallet och se till att de ansvariga ställs till svars. Uppgifter om att det här fruktansvärda straffet på 100 piskrapp avkunnats av en domstol som är en del av Afghanistans rättssystem är mycket oroande, säger Horia Mosadiq, som är Amnesty International Afghanistanexpert .

- Kroppsbestraffningar är grymma, omänskliga och förnedrande och i det här fallet, med den grad av våld och förnedring som använts, kan det närmast liknas vid tortyr. Sådan bestraffning är förbjuden enligt internationell rätt. Att paret dessutom dömts för "äktenskapsbrott", vilket aldrig någonsin ens kan vara ett brott, gör fallet än värre.

-Det här är långt ifrån ett enstaka exempel på ett grymt och olagligt straff som utdöms och verkställs i Afghanistan, i det informella rättssystemet, som fortfarande finns på många platser i landet, sker detta kontinuerligt. Den afghanska regeringen måste göra mycket mer för att alla domstolar, formella och informella, ska kontrolleras, och regeringen måste också avskaffa kroppsbestraffning helt.

Talibanerna och andra väpnade grupper utför också ofta kroppsbestraffningar offentligt, dessutom även offentliga avrättningar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916