Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Amnesty deltar i manifestation för yttrandefriheten i Turkiet


Fredag 22 april återupptas rättegången mot dagstidningen Cumhuriyets chefredaktör Can Dündar och journalisten Erdem Gül. Därför anordnar Svenska PEN i samarbete med Amnesty, Journalistförbundet, Reportrar utan gränser och Svenska stödkommittén för mänskliga rättigheter i Turkiet en manifestation utanför Turkiets ambassad i protest mot åtalet och rättegången.

En petition till den turkiska regeringen kommer att överlämnas till ambassaden.

I maj 2015 publicerade Cumhuriyet foto- och videomaterial som visade att den turkiska militära säkerhetstjänsten levererade vapen till islamistiska grupper i Syrien. Det är på grund av detta avslöjande som Dündar och Gül står åtalade för spioneri och andra brott mot den nationella säkerheten och riskerar livstids fängelse. Rättegången inleddes 25 mars och rätten beslöt att den skulle hållas inför lyckta dörrar, vilket äventyrar de åtalades rätt till en rättvis prövning.

– Can Dündar är en av Turkiets mest respekterade oberoende journalister. Åtalet mot honom och hans kollega Erdem Gül är helt och hållet politiskt motiverat och visar att yttrandefriheten i Turkiet är på väg att inskränkas på ett mycket allvarligt sätt. Att protestera mot rättegången är samtidigt ett stöd för hela den demokratiska oppositionen i Turkiet, säger Annika Thor, ordförande i Svenska PEN:s kommitté för fängslade författare.

Manifestationen äger rum vid Engelska kyrkan, Dag Hammarskölds väg 14, fredagen den 22 april kl 12-13.

Amnesty har flera gånger larmat om situationen när det gäller yttrandefriheten och pressfriheten i Turkiet. Läs mer om när regimen tog över tidningen Zaman och om Can Dündar och Erdem Gül.

Talare:
Elisabeth Olin, Svenska PEN, som rapporterar från den första rättegångsdagen
Ami Hedenborg, Svenska sektionen Amnesty International
Stephen Lindholm, Journalistförbundet
Jonathan Lundqvist, Reportrar utan gränser
Daniel Riazat, Svenska stödkommittén för mänskliga rättigheter i Turkiet
Ola Larsmo, Svenska PEN

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll