Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Amnesty får åtta miljoner av Postkodlotteriet för arbete mot mödradödlighet

Var 90:e sekund dör en kvinna i världen på grund av komplikationer i samband med graviditet och förlossning. De flesta dödsfallen hade kunnat förhindras om kvinnor hade haft rätt att fatta egna beslut om sin sexuella och reproduktiva hälsa och om de kunnat få bra vård till en kostnad som de har råd med.

Den mödra-och förlossningsvård som kvinnor så desperat behöver saknas ofta och ett av skälen är att regeringar inte prioriterar denna fråga. Amnesty har sökt bidrag från Postkodlotteriets Human Rights Projects 2012 till projekt i tre länder, i Sydafrika, Burkina Faso och Nepal. Den 10 maj fick vi det glädjande beskedet att Amnesty har beviljats bidrag på åtta miljoner kronor för arbetet mot mödradödlighet.

Antalet kvinnor som dör i Afrikas mest industrialiserade land, Sydafrika, har fyrdubblats de senaste 20 åren. Årligen dör minst  4 500 kvinnor i barnsäng.

I ett av världens fattigaste länder, Burkina Faso, dör varje år minst 2 000 kvinnor i komplikationer i samband med graviditet eller förlossning. Många dör för att de inte har råd att betala sjukhusvård, andra för att det råder brist på, mediciner och utbildad sjukvårdspersonal.

I Nepal är livmoderframfall en vanlig dödsorsak. Det är främst kvinnor i fattiga samhällen på landsbygden som drabbas eftersom de oftast tvingas arbeta hårt och bära tunga lass direkt efter förlossningen. Uppskattningsvis har 600 000 kvinnor i Nepal drabbats av livmoderframfall, 200 000 av dem behöver akut behandling.

Amnestys projekt i dessa tre länder syftar till att stärka kvinnors och flickors makt över sin egen kropp, att ge dem möjligheter att själva kräva sina rättigheter och dessutom att sätta press på myndigheterna att prioritera frågan om kvinnors reproduktiva och sexuella hälsa och att erbjuda vård till alla behövande i samband med graviditet och förlossning.

Human Rights Projects 2012 är samlingsnamnet för åtta projekt som tillsammans får dela på 70 miljoner kronor från Svenska Postkodlotteriet. Projekten verkar inom olika områden, men det gemensamma övergripande målet är att främja och stärka mänskliga rättigheter.

- Det är oerhört glädjande att vi har fått pengar från Postkodlotteriet för att kunna arbeta med detta viktiga projekt. Vi får nu möjlighet att, tillsammans med lokala organisationer på plats, driva frågan om kvinnors rättigheter och med kraft sätta press på regeringar och myndigheter i dessa tre länder att arbeta mot mödradödlighet, säger Lise Bergh, generalsekreterare för svenska Amnesty.

Läs mer om Amnesty och Postkodlotteriet


Ämnen

Kategorier