Gå direkt till innehåll
Amnesty: Persson och Schibbye måste friges omedelbart och villkorslöst

Nyhet -

Amnesty: Persson och Schibbye måste friges omedelbart och villkorslöst

De två svenska journalisterna som fällts av en etiopisk domstol, dömdes på grundval av deras legitima journalistiskt arbete och måste släppas omedelbart och villkorslöst, säger Amnesty International idag.

Martin Schibbye och Johan Persson dömdes för att för understödjande av terroristorganisation, samt för att ha passerat gränsen in på etiopiskt territorium utan lov, med avsikt att begå ett antal förbjudna åtgärder.

- Det finns ingenting som tyder på att de två männen tog sig in i Etiopien med några andra intentioner än att bedriva sitt legitima arbete som journalister. Regeringen väljer att tolka deras möte med Ogaden National Liberation Front (ONLF) som stöd för denna grupp och därmed en terroristhandling, säger Claire Beston, Amnesty Internationals Etiopienexpert.

- Amnesty International anser inte att det finns några bevis för att männen stöder ONLF eller deras verksamhet, eller att de är skyldiga till något brottsligt. Vi betraktar Johan Persson och Martin Schibbye som samvetsfångar, då de åtalats på grund av sitt legitima arbete som journalister, säger Lise Bergh, svenska Amnestys generalsekreterare.

Denna breda och godtyckliga tillämpning av antiterrorlagarna ger myndigheter möjlighet att kriminalisera utövandet av yttrandefriheten, anser Amnesty. 

Schibbye och Persson greps i Somali-regionen, även känd som Ogaden, den 1 juli. De hade rest in i hemlighet för att träffa Ogaden National Liberation Front (ONLF) som sedan i juni 2011 stämplas som en förbjuden terroristgrupp av den etiopiska regeringen. Schibbye och Persson har i sina vittnesmål berättat att de arbetade med ett reportage om kopplingarna mellan ett svenskt företag och kontroversiell oljeprospektering i området.

Rapporter om allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter mot civila, från både etiopiska regeringstrupper och allierade miliser, fortsätter att komma från regionen, samtidigt som den etiopiska regeringen kraftigt begränsar tillträde till området.

Tre etiopiska journalister står också inför rätta, anklagade för terroristbrott. Amnesty anser att de också åtalas för att ha utfört sitt legitima arbete.

- Denna våg av gripanden och domar utgör inget annat än ett angrepp på yttrandefriheten av en regering fast besluten att hindra världen från att höra berättelser som regeringen inte vill ska berättas, säger Claire Beston.

Förra veckan släppte Amnesty International rapporten Dismantling Dissent: Intensified crackdown on free speech in Ethiopia. Den beskriver hur minst 114 etiopiska oppositionspolitiker och journalister gripits sedan i mars 2011, i första hand för att legitimt ha utfört sitt arbete och för sin fredliga kritik mot regeringen.

Amnesty International fortsätter att uppmana den etiopiska regeringen att ge journalister, människorättsaktivister, forskare och andra oberoende övervakare tillträde till Ogadenprovinsen, för att kunna undersöka tillståndet för de mänskliga rättigheterna i regionen.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll