Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Etiopien: Amnestykritik mot de etiopiska myndigheterna efter nya gripanden av oppositionella

En framstående journalist och fyra oppositionspolitiker greps den 14 september i Addis Abeba, anklagade för terroristrelaterade aktiviteter. Nu riktar Amnesty International skarp kritik mot de etiopiska myndigheterna.

-  De använder antiterroristlagstiftning  för att tysta oliktänkande, säger Michelle Kagari,  biträdande chef för Amnestys Afrikaavdelning.

De som greps den 14 september är: journalisten Eskinder Nega, oppositionspolitikerna Andualem Arage, Nathanial Mekonnen och Asaminew Berhanu från UDJ, Unity for Democracy and Justice, och Zemene Molla som är ordförande för ENDP, Ethiopian National Democratic Party.  Alla har under den senaste tiden öppet kritiserat den sittande regeringen och efterfrågat reformer, och nu beskylls de för att vara involverade i den förbjudna organisationen Ginbot 7.

Sedan den 16 september hålls de gripna häktade i Addis Abeba i polismyndighetens förvar, Maikelawi, som är ökänt för att utsätta fångar för tortyr i väntan på åtal. Där ska de befinna sig i 28 dagar medan polisen utreder fallen.

De fem gripna är bara de senaste i en lång rad av regimkritiker som har gripits efter anklagelser om terrorism den senaste tiden. Sedan mars i år har minst 100 oppositionspolitiker och fem journalister gripits misstänkta för samma sak. Bland annat greps universitetsläraren och politikern Bekele Gerba, och politikern  Olbana Lelisa i slutet av augusti, bara dagarna efter att de hade talat med en delegation från Amnesty.

 - Det är inte troligt att så många politiker och oberoende journalister skulle vara involverade i terroristaktiviteter. Myndigheterna har satt i system att gripa och häkta dem som uttrycker kritik mot regeringen för att skrämma andra oppositionella till självcensur. Det verkar som att de har siktet inställt på att utplåna de sista spåren av yttrandefrihet i landet, menar Michelle Kagari.

- Men att låsa in dem som har avvikande åsikter bryter inte bara mot Etiopiens åtaganden under såväl nationell som internationell lagstiftning, det underminerar också landets ansträngningar för att skapa fred och stabilitet i landet, säger Kagari. 


Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll