Gå direkt till innehåll
Demonstration för Belen när hon dömdes till fängelse efter att ha fått missfall.
Demonstration för Belen när hon dömdes till fängelse efter att ha fått missfall.

Nyhet -

Argentina - domstol friar kvinna dömd till fängelse för missfall

Högsta domstolen i provinsen Tucuman i norra Argentina beslöt enhälligt den 27 mars att frikänna Belén, en 27-årig kvinna som dömts till åtta års fängelse efter att ha fått missfall på ett sjukhus.

Det var den 21 mars 2014 som Belén kom till Avellaneda-sjukhuset i San Miguel de Tucumán eftersom hon hade smärtor i magen. Hon remitterades till en gynekolog på grund av kraftiga blödningar. Läkaren informerade Belén, som inte visste att hon var gravid, att hon just fått ett missfall i vecka 22. Sjukhuspersonal hittade senare ett foster i badrummet och anmälde Belén till polisen. De hävdade att fostret var hennes trots att de inte hade några bevis eller DNA-analyser för att styrka detta.

När Belén vaknade efter operationen stod flera poliser runt sängen och hon utsattes för en undersökning av sina intima delar. Belén anklagades för självframkallad abort och hölls häktad i över två år. Den 19 april 2016 dömdes Belén till åtta års fängelse för mord av en domstol i Tucuman.

Efter ett överklagande i Högsta domstolen och en intensiv kampanj från Amnesty International och andra, beslutade domstolen enhälligt att frikänna Belén med motiveringen att den domen var godtycklig eftersom inte tillräckliga bevis om Beléns skuld hade lagts fram.

Läs mer här: https://www.amnesty.org/en/latest/news/2016/08/argentina-ruling-to-release-woman-jailed-after-miscarriage-a-step-forward-for-human-rights/

Foto: Agencia de Prensa Alternativa (Tucumán)

Ämnen

Taggar

Presskontakt

Ami Hedenborg

Ami Hedenborg

Presskontakt Pressansvarig/talesperson +46 (0)70 433 09 16

Relaterade nyheter