Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Attacker mot Misratas invånare tyder på krigsförbrytelser

I drygt två månader har invånarna i den libyska staden Misrata levt under ständiga attacker från Khadaffis styrkor. Urskillningslösa raketanfall, granatbeskjutning och klustervapen riktas mot bostadsområden, säger Amnesty i en rapport.

- Det är verkligen en fasansfull omfattning på de attacker som Khadaffis styrkor utsatt befolkningen i Misrata för under mer än två månader. De visar på en total brist på respekt för civilbefolkningens liv och är helt klart brott mot internationell humanitär rätt, säger Donatella Rovera, Amnestys representant, som på plats har kunnat följa händelserna.

Amnesty uppmanar myndigheterna i Tripoli att omedlbart stoppa de urskillningslösa attackerna riktade mot civila och civila mål.

Sedan Misrata tillkännagav att man anslutit sig till oppositionen, i februari, har Khadaffis styrkor använt sina posteringar runt staden för riktade urskillningslösa attacker med tungt artilleri mot bostadsområden.

Tidigt på morgonen den 14 april dödades minst tolv personer och ännu fler skadades när en skur av raketer regnade ner i bostadsområdet Qasr Ahmad. Flera av dem som dödades stod och köade utanför ett bageri.

Den 15 april användes granater med klusterbomber mot bostadsområden i förorter och i centrala Misrata. Användingen av klusterbumber i bostadsområden är absolut förbjudet enligt humanitär rätt. Khadaffi har även använt sig av krypskyttar i de delar av staden som kontrolleras av oppositionen.

Många invånare har blivit instängda i områden nära stridslinjen och inte kunnat ta sig därifrån av rädsla för att bli beskjutna av krypskyttar. 

Amnesty har också funnit bevis för att Khadaffistyrkorna använt sig av mänskliga sköldar bland annat i bostadsområdet Gheiran, sydväst om centrala Misrata, där tanks har placerats vid bostadshus, sannolikt i ett försök att skydda dem från luftangrepp. 

Tusentals migranter sitter fast i Misratas hamn, där Khadaffis styrkor nu har intensifierat sina attacker i ett tydligt försök att strypa de kvarvarande invånarnas sista livlina till omvärlden. 

Amnesty International uppmanar världssamfundet att stödja de internationella utredningarna om brott mot mänskliga rättigheter och brott mot internationell humanitär rätt, som initierats av den Internationella brottmålsdomstolen (ICC) och utredningskommissionen tillsatt av FN:s råd för mänskliga rättigheter. Den 4 maj meddelade ICC:s åklagare, Luis Moreno.Ocampo, FN:s säkerhetsråd att han kommer att be domarna i ICC att utfärda en arresteringsorder mot tre personer för brott mot mänskligheten begångna i Libyen. 

Läs rapporten: Misratah: Under Siege and Under Fire
http://www.amnesty.org/en/library/asset/MDE19/019/2011/en/4efa1e19-06c1-4609-9477-fe0f2f4e2b2a/mde190192011en.pdf

Ämnen

Kategorier