Gå direkt till innehåll
Zainab Al-Khawaja och hennes son Hadi
Zainab Al-Khawaja och hennes son Hadi

Nyhet -

Bahrain - godtyckligt fängslade Zainab al-Khawaya och hennes son frigivna

Zainab al-Khawaja, som har både bahrainskt och danskt medborgarskap, och hennes femton månader gamla son släpptes från fängelse i Bahrain av humanitära skäl den 31 maj. Den 7 juni lämnade de Bahrain och reste till Danmark efter att ha fått information om att nya åtal väntade henne om hon stannade i landet. Hon riskerade ett längre fängelsestraff och att skiljas från sin son.

Zainab Al-Khawaja, som är dotter till Abdulhadi al-Khawaya, har gripits och släppts flera gånger sedan december 2011 med en rad anklagelser om "förstört statlig egendom", "förolämpat en polis", "olaglig sammankomst och upplopp" och "anstiftan till hat mot regimen". Senast greps hon den 14 mars i år för att avtjäna tre år och en månad i fängelse för flera fällande domar. Bland annat var hon dömd till nio månader för ha tagit sig in “på ett avgränsat område” och ha "förolämpat en offentlig tjänsteman" när hon i augusti 2014 försökte besöka sin far i fängelset som då hungerstrejkade.

Zainab al-Khawyas far, Abdulhadi, dömdes till livstids fängelse i juni 2011 för att ha deltagit i de regeringskritiska demonstrationerna i februari och mars 2011. Två svenska Amnestygrupper arbetar för hans frigivning.

Läs mer här.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll