Nyhet -
BAHRAIN: Stoppa avrättningen av demonstranter
Bahrains regering måste stoppa avrättningen av de fyra demonstranter, som dömdes till döden i militärdomstol på torsdagen, säger Amnesty i ett uttalande. Männen dömdes för att ha kört över och dödat två poliser i en anti-regeringsdemonstration den 16 mars.
- Bahrains myndigheter har ett ansvar ställa dem som begår grova brott inför rätta. Men de har också ett ansvar att se till att personer som åtalas får en rättvis rättegång och dödsstraffet får inte under några omständigheter användas, säger Malcolm Smart, chef för Amnestys Mellanöstern- och Nordafrikaavdelning.
- I det här fallet ställdes de anklagade inför en särskild militärdomstol trots att de är civila. Enligt uppgift hölls rättegången bakom stängda dörrar. Dessutom ges de dömda ingen möjlighet att överklaga domarna till någon annan instans än en militärdomstol vilket väcker starka tvivel om rättvisan i hela processen, säger Malcolm Smart.
De fyra personerna dömdes den 28 april. I samma rättegång dömdes ytterligare tre personer till livstids fängelse. Samtliga sju dömdes för överlagt mord på två poliser som blev överkörda av ett fordon den 16 mars. Alla sju har nekat till anklagelserna. Dagen innan, den 15 mars, hade Bahrains kung utlyst undantagstillstånd och Saudiarabien skickade tusentals soldater för att hjälpa till att kväsa de regeringskritiska protesterna som rasade i landet.
Amnesty har fått veta att de dömda har hållits isolerade från omvärlden sedan de greps och deras familjer har nekats ha kontakt med dem. Dödsdomarna kan överklagas till en annan militärdomstol, men om den domstolen väljer att inte ompröva domen kan den inte överklagas till en civil domstol.
Kung Hamad bin 'Issa Al Khalifa införde undantagstillståndet i tre månader men det kan komma att förlängas av parlamentet eller nationella rådet. Det öppnar för ytterligare möjligheter för myndigheterna att pröva civila i militärdomstol.
Sedan undantagstillståndet infördes har över 500 personer gripits, många av dessa hålls isolerade och myndigheterna avslöjar inte var de hålls. Minst fyra personer har dött i förvar under oklara omständigheter sedan slutet av mars.
Lokala medier rapporterade på torsdagen att 314 personer har släppts. Enligt myndigheterna i Bahrain kommer 400 fall att prövas i militärdomstol. Många av de gripna togs från sina hem, ofta på natten, av poliser eller säkerhetsstyrkor som var maskerade. En del av de gripna och deras anhöriga misshandlades.
- Bahrain befinner sig i en djup människorättskris och de hårda domar som utfärdades idag i en rättegång bakom stängda dörrar kommer inte att förändra detta, säger Malcolm Smart.- Kung Hamad bin Issa Al Khalifa måste omedelbart göra klart att dessa dödsdomar inte får verkställas.
Yvette Lindholm
Amnesty Press och Media
--
Elisabeth Löfgren
pressekreterare
Press Officer
-----------------------------
Amnesty International
Swedish section
Box 4719
116 92 Stockholm
Phone: +46 (0)8-729 02 20
mobile: + 46 (0)70-433 09 16
Fax: +46 (0)8-729 02 01
http://www.amnesty.se
mailto:elisabeth.lofgren@amnesty.se