Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Bangladesh - försvunnen akademiker återfunnen

Mubashar Hasan, en akademiker i Bangladesh som utsattes för påtvingat försvinnande den 7 november 2017, slängdes med förbundna ögon ut ur en mindre lastbil vid midnatt på en motorväg i Dhaka den 22 december. Han blev tillsagt: “Spring, se dig inte om. Om du gör det dödar vi dig”. Mubashar Hasan lyckades sedan på egen hand ta sig hem.

Mubashar Hasan är professor vid North-South University i Bangladesh och saknades efter att ha deltagit i FN: s utvecklingsprogram (UNDP) i Dhaka. Han är en välkänd och högt ansedd forskare på religiösa grupper i Bangladesh och har arbetat internationellt med olika FN-organ och utländska universitet.

Mubashar Hasans familj, som är oerhört lättad över att han återkommit, har tackat Amnesty för stödet. Amnesty utfärdade en aktion för Mubashar Hasan några dagar efter att han försvunnit.

Under de senaste tre åren har hundratals människor - främst oppositionsaktivister - blivit olagligt kvarhållna och hållits i hemlig häkten. De som utsätts för påtvingat försvinnande i Bangladesh löper hög risk att utsättas för tortyr och annan misshandel. Odhikar, en bangladeshisk människorättsorganisation, har rapporterat att 2016 greps minst 90 personer av säkerhetsstyrkor och och har sedan inte hörts av igen. Myndigheterna har förnekat ansvar och offrens familjer får ingen information om var de finns. De påtvingade försvinnandena utförs ofta av Rapid Action Batallion (RAB), polisens kriminalenhet (DB), eller andra oidentifierade säkerhetsstyrkor. RAB har ett särskilt mandat att "bekämpa terrorismen". 

Ämnen

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916