Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Bangladesh - studentaktivist fri mot borgen

Dilip Roy, en 22-årig studentaktivist, har frigivits mot borgen efter att ha tillbringat mer än två månader i fängelse utan åtal i Rajshahi i Bangladesh och släpptes den 17 november. 

Han greps av polisen den 28 augusti efter att ha kritiserat premiärministern Sheikh Hasina i två inlägg på Facebook. De riktades mot Sheikh Hasinas stöd för förslag för ett koleldat kraftverk i Rampal i södra Bangladesh, som många miljöaktivister motsätter sig eftersom det kan ha en skadlig inverkan på Sundarbans, världens största mangroveskog.

Dilip Roy riskerade upp till 14 års fängelse för "publicering av falska, obscena eller förtalande uppgifter i elektronisk form" eller information som "ger en fördomsfull bild av staten eller en person" enligt paragraf 57 i Information and Communications Technology ACT. Lagen används ofta av myndigheterna i Bangladesh för att peka ut, trakassera och fängsla kritiker.

Amnesty International kommer att fortsätta att följa fallet och agera igen om det behövs.

Lär mer om Dilip Roy och Amnesty Internationals arbete för hans fall här, samt se bifogad info om den, just nu, avslutade aktionen.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916