Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Bosnien Hercegovina: Det som skedde i Srebrenica var ett folkmord

Rysslands veto mot resolutionen i FN:s säkerhetsråd om folkmordet i Srebrenica är ett hån mot familjerna till dem som mördades i massakern. Det kommer också att hindra försöken till försoning mellan folkgrupper i Bosnien Hercegovina, säger Amnesty International.

- Massakern på mer än 8 000 män och pojkar i Srebrenica i juli 1995 avslöjade de tragiska bristerna i FN:s svar på kriget i Bosnien. När nu FN säkerhetsråd, 20 år senare, inte
lyckas komma överens om att erkänna detta som ett folkmord är det en förolämpning mot de dödas minne, säger John Dalhuisen, chef för Amnesty Internationals Europa -och Centralasienavdelning.

- Denna resolution handlade om så mycket mer än att bara erkänna Srebrenica som ett folkmord. Det handlade också om vikten av att erkänna det stora behovet av ge offren rättvisa och långsiktig stöd till de överlevande, bland dem alla de som utsattes för sexuellt våld och att ta reda på vad som hände alla de 8 000 som fortfarande saknas efter kriget.

- Amnesty välkomnar att Storbritannien, som drivit förhandlingarna om en resolution och andra säkerhetsrådsmedlemmar som stödde utkastet, inte backade från sin position att det som skedde i Srebrenica var ett folkmord. Ett förnekande av att det var ett folkmord är ett svek mot det lidande som offren och deras familjer utsatts för, säger Johan Dalhuisen.

Ämnen

Kategorier