Gå direkt till innehåll
​Brasilien: Polisvåld dödar hundratals medan Rio förbereder sig inför OS

Nyhet -

​Brasilien: Polisvåld dödar hundratals medan Rio förbereder sig inför OS

Militärpolisen i Rio de Janeiro, som tycks följa en "skjut först, fråga sedan"-strategi, bidrar till att antalet mord rusar i höjden. Det konstaterar Amnesty i en ny rapport inför nedräkningen till OS nästa år.

I rapporten "You killed my son: Killings by military police in Rio de Janeiro" konstateras att minst 16 procent av det totala antalet mord som registrerades i staden under de senaste fem åren begicks av poliser i tjänst.

- Rio de Janeiro är en tudelad stad. Å ena sidan finns glittret och glamouren som är till för att imponera på omvärlden, å andra sidan är staden märkt av repressiva polisinsatser som decimerar en hel generation. Brasiliens misslyckade strategi att hantera stadens högst verkliga drog- och våldsproblematik slår tillbaka hårt och lämnar efter sig ett spår av lidande och förödelse, säger Atila Roque, chef för Amnestys Brasilienavdelning.

Enligt Amnestys utredning har polisen i Rio de Janeiro regelbundet använt övervåld under insatsoperationer i stadens favelor. Majoriteten av de dödsfall som registrerades till följd av polisvåld mellan 2010 och 2013 är unga, svarta män mellan 15 och 29 år.

Sådana fall utreds knappt, och många gånger klassificeras fallen som "motstånd följt av dödsfall" av poliskollegor, vilket förhindrar självständiga utredningar och skyddar förövarna från de civila domstolarna. Genom att beskriva dödsfallen som ett resultat av en konfrontation, även när en sådan inte har skett, lägger myndigheterna skulden på offret. Amnesty konstaterar också att brottsplatserna ofta ändras och att poliser fraktar bort offret eller placerar vapen eller andra "bevis" bredvid kroppen.

- Polisens strategi när det handlar om insatser i favelorna kommer inte att lösa stadens säkerhetsproblem. Det enda som kan göra det är en samstämmig strategi för att att minska antalet mord och en garanti för att alla människorättskränkningar blir grundligt utredda och att de ansvarig ställs till svars, säger Atila Roque.

Ämnen

Kategorier

Relaterat innehåll