Gå direkt till innehåll

Nyhet -

​Burkina Faso: På väg att avskaffa dödsstraffet

Burkina Faso måste ta möjligheten att avskaffa dödsstraffet, säger Amnesty International i ett uttalande med anledning av att parlamentet ska behandla frågan den 27 september.

Parlamentet har bjudit in ett antal organisationer och andra intresserade parter till en serie diskussioner om möjligheten att avskaffa dödsstraffet. Därefter väntas parlamentet utforma ett lagförslag som det ska röstas om den 6 september. Regeringen har redan godkänt texten i lagförslaget som nu alltså skickats på remiss och för omröstning till parlamentet.

- Det här är ett avgörande ögonblick för Burkina Faso att ställa sig själva på den rätta sidan i historieskrivningen genom att erkänna den okränkbara rätten till liv, säger Alioune Tine, chef för Amnesty Internationals Västafrikakontor.

Den senast kända avrättningen i Burkina Faso skedde 1988. Om lagen antas kommer Burkina Faso tillhöra de 17 länder i Afrika söder om Sahara som har avskaffat dödsstraffet.

De senaste 20 åren har Elfenbenskusten, Senegal och Togo i Västafrika, tillsammans med Burundi, Gabon, Mauritius och Rwanda avskaffat dödsstraffet. Tidigare i år gjorde Madagaskar samma sak.

Amnesty International är emot dödsstraff under alla omständigheter utan undantag.

Bakgrund

Parlamentsdiskussionerna under morgondagen kommer börja med en utfrågning av människorättsorganisationer som har kampanjat mot dödsstraffet i Burkina Faso. Den 6 september kommer parlamentet att genomföra en omröstning.

Den första artikeln i utkastet till lagförslaget bekräftar att landet inte använder sig av dödsstraffet i praktiken. Enligt den andra artikeln ska livstidsstraff användas som möjlig påföljd i stället istället för dödsstraff. Den tredje artikeln säger att dödsdomar som redan är utdömda ska omvandlas till livstidsstraff. Den fjärde artikeln säger att lagen ska ingå i landets brottsbalk.

Idag har 101 länder i världen avskaffat dödsstraffet helt. Sex länder har avskaffat det i fredstid men har kvar det för brott i krigstid. Trettiotre länder har avskaffat det i praktiken, det vill säga att dödsstraffet finns kvar i landets lagstiftning men inga avrättningar genomförs. Sammanlagt har alltså 140 av världens länder avskaffat dödsstraffet i lagen eller i praktiken.

Av de 58 länder som fortfarande har kvar dödsstraff, och också verkställer dödsdomar, är det mindre än hälften som genomför avrättningar varje år. 

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916