Gå direkt till innehåll
 Burkina Faso vill höja åldern för giftermål för flickor till 18 år -  Amnestykampanj har gett resultat!

Nyhet -

Burkina Faso vill höja åldern för giftermål för flickor till 18 år - Amnestykampanj har gett resultat!

Regeringen i Burkina Faso lovar nu att agera för att höja åldern för giftermål för flickor till 18 år. Vidare ska de säkerställa att definitionen av tvångsäktenskap tydliggörs i strafflagen. Detta enligt ett pressmeddelande från landets justitiedepartement som bekräftar regeringens engagemang för att bekämpa tidiga och påtvingade äktenskap.

I pressmeddelandet anges att departementet har fått brev, e-post och korrespondens från människor världen över som uppmanat myndigheterna i Burkina Faso att sätta stopp för barnäktenskap. Det betyder att Amnestys kampanj Skriv för frihet har gett resultat, säger svenska Amnestys generalsekreterare Anna Lindenfors.

- Det är verkligt goda nyheter och visar på styrkan hos oss som global organisation. Tillsammans gör vi skillnad. Tack alla ni som skrev under kampanjen!

Det var i slutet av förra året som frågan om barn- och tvångsäktenskap lyftes som en del i den årligen återkommande kampanjen. I Sverige var det över 22 000 personer som skrev under på webben, via sms, i skolor eller på gator och torg för att barnäktenskap skulle upphöra i Burkina Faso.

Siffrorna för Amnestys alla sektioner runt om i världen har inte sammanställts ännu men året innan var 3,2 miljoner underskrifter, solidaritetshälsningar och aktiviteter det globala resultatet för hela Skriv för frihet-kampanjen det året.

Inom kort kommer Amnesty på nytt agera för att hålla trycket på myndigheterna uppe så att de lagar som förbjuder barnäktenskap ses över och genomförs i praktiken.

Länk till pressmeddelandet från Burkina Fasos justitiedepartement: http://lefaso.net/spip.php?article69774

Läs gärna om Burkina Faso i vår årsrapport:
https://www.amnesty.org/en/documents/pol10/2552/2016/en/

Bildtext: Målad vägg med texten "NEJ till barnäktenskap" utanför Maïa association som arbetar med sexuella och reproduktiva rättigheter i Bobo Dioulasso, Burkina Faso.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll