Gå direkt till innehåll
Burma: Många samvetsfångar fortfarande bakom galler

Nyhet -

Burma: Många samvetsfångar fortfarande bakom galler

Frigivningen av flera samvetsfångar i Burma idag är ett steg i rätt riktning, men tiden rinner ut för regeringen att hålla sitt löfte att frige samtliga som sitter fängslade för fredlig aktivism innan årets slut, säger Amnesty International.

Burma meddelade idag den 15 november att 69 politiska fångar friges, inklusive flera samvetsfångar.

- Frigivningarna välkomnas, men många som fängslats för fredlig aktivism sitter fortfarande bakom galler i Burma. Under ett besök i Storbritannien i juli 2013 lovade president Thein Sein att alla samvetsfångar ska ha frigivits innan årets slut - och tiden rinner ut för regeringen att visa att det var mer än bara ett tomt löfte, säger Isabelle Arradon, biträdande chef för Amnesty Internationals Asien- och Stillahavsavdelning. 

- Vi får fortfarande uppgifter om fredliga aktivister och människorättsförsvarare som trakasseras och som riskerar att fängslas enbart för att ha uttryckt sina åsikter. Det här måste omedelbart få ett slut.

Bland dem som friges idag finns den framstående kvinnorättsaktivisten Naw Ohn Hla, som dömdes till två års fängelse och straffarbete i augusti 2013 efter att fredligt ha protesterat mot ett kopparbrytningsprojekt samma månad. Hon friges nu villkorligt.

- Naw Ohn Hla borde inte ha fängslats från första början och det faktum att hon nu friges villkorligt och fortfarande riskerar andra åtal är inte tillräckligt. Hon måste friges villkorslöst, säger Arradon.

Bland dem som fortfarande sitter fängslade finns Tun Aung från den muslimska Rohingyaminoriteten, som avtjänar 17 års fängelse för sitt ickevåldsarbete under 2012 och Kyaw Hla Aung, en framstående människorättsförsvarare som har suttit godtyckligt fängslad sedan den 15 juli 2013 och som riskerar ett långt fängelsestraff.

- Tun Aung och Kyaw Hla Aung, tillsammans med andra samvetsfångar i Burma, måste omedelbart friges. De sitter fängslade för fredlig aktivism och för att ha utövat rätten till yttrandefrihet, säger Arradon. 

- Burma måste se till, både under och efter övergångsperioden, att civilsamhället och människorättsförsvarare i landet ges utrymme att arbeta utan rädsla för trakasserier och hot.

Ämnen

Kategorier