Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Burma: Ny fångamnesti

Beskedet att 130 politiska fångar har släppts i Burma är mycket glädjande säger Amnesty. Bland dem som frigivits finns flera kända dissidenter som Htay Kywe, U Khun Htun Oo, Min Ko Naing och U Gambira.

Detta var den andra fångamnestin i år och den fjärde sedan den nya regeringen kom till makten. Sammanlagt har nu minst 477 politiska fångar släppts men det återstår över tusen, varav många är samvetsfångar.
 
- Frigivningen av fångar är ett stor steg framåt, men fängelsegrindarna måste också öppnas för alla de kvarvarande samvetsfångarna, säger Benjamin Zawacki, Amnesty Internationals Burmaexpert.

Enligt uppgift har dessutom vissa fångar fått sin frigivning villkorad vilket är oroande anser Amnesty, som kräver att alla som släppts också ska ha full rätt att engagera sig i den politiska processen och åtnjuta sin rätt till yttrandefrihet, mötesfrihet och rätten att organisera sig. 

- Den politiska aktivitet som var skälet till att dessa personer hamnade i fängelse har också bidraget till de förändringar som vi ser i Burma idag och myndigheterna får inte vända tillbaka till förtrycket utan fortsätta vägen framåt, säger Benjamin Zawacki. 

Det råder olika meningar om hur många politiska fångar som fortfarande sitter fängslade. Myndigheterna uppger ett betydligt lägre antal än oppositionen.

Amnesty International har uppmanat de burmesiska myndigheterna att söka assistans från FN för att tillsammans med NLD, det största oppositionspartiet, försöka komma fram till en gemensam definition av vilka som är politiska fångar. 

Läs mer om frigivna fångar

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Amnesty Sverige

Amnesty Sverige

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916