Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Burma: Nya gripanden trots löften om att alla samvetsfångar ska släppas

Uttalandet i London nyligen från Burmas Thein Sein med löftet att alla samvetsfångar ska släppas innan årets slut, klingar falskt när polisen samma dag grep en 74-årig man som arbetar för Rohingyafolkets rättigheter.

- Regeringen lutar sig fortfarande mot repressiva lagar för att tysta oppositionella och fängsla fredliga demonstranter. Om det ska bli en varaktig förändring i landet, måste detta upphöra och nya lagar behövs som lever upp till internationella krav, säger Amy Smith, Amnesty Internationals Burmautredare.

Det var i samband med ett tal som presidenten höll vid det oberoende policyinstitutet, Chatham House, i London den 15 juli, som han sa "jag garanterar er att det inte kommer att finnas några samvetsfångar i Burma vid årets slut". Han lade till att alla fall nu utreds av en kommitté som regeringen tillsatte i början av året, "för att se till att ingen hålls kvar i fängelse på grund hans eller hennes politiska åsikter".

- Vi kommer att följa upp hur presidenten håller sitt löfte. Han kan börja med att se till att inte ytterligare samvetsfångar spärras in genom att stoppa gripandet och fängslandet av människorättsförsvarare och fredliga demonstranter, säger Amy Smith.

U Kyaw Hla Aung, en välkänd 74-årig jurist, tidigare anställd vid en frivilligorganisation som arbetar med humanitärt bistånd, har suttit i polishäkte sedan den 15 juli. Han har tidigare tillbringat mer än 16 år i fängelse i Burma på grund av sina fredliga aktiviteter. Sedan frigivningen har han ständigt hållits under bevakning och utsatts för trakasserier av myndigheterna. Han greps senast i juni förra året i samband med de våldsamma drabbningarna mellan buddhister och muslimer, och släpptes två månader senare.

U Kyaw Hla Aung är en i mängden av människorättsförsvarare som gripits den senaste tiden i Burma. Den 4 juli gjorde Amnesty ett uttalande om tillslag mot människorättsförsvarare och fredliga demonstranter. Sedan dess har ytterligare personer gripits. Bland dem Wai Phyo som organiserat en affischkampanj med krav på att politiska fångar ska släppas.

Ämnen

Kategorier