Gå direkt till innehåll
Burundi:Tortyr används för att få fram "erkännanden"

Nyhet -

Burundi:Tortyr används för att få fram "erkännanden"

Slag med järnrör och brännande syra - det är några av de tortyrmetoder som burundiska säkerhetsstyrkor använder för att få fram "erkännanden" och för att få tyst på motståndare, det visar en ny rapport som Amnesty International publicerar idag.

I rapporten " “Just tell me what to confess to”: Torture and ill-treatment by Burundi’s police and intelligence service since April 2015" har Amnesty dokumenterat fruktansvärda vittnesmål från personer utsatta från tortyr och andra övergrepp från säkerhetsstyrkorna. Rapporten visar på en uppgång i användandet av tortyr sedan april 2015.

- Vittnesmålen vi tagit del av är lika fruktansvärda som oroande eftersom både tortyr och annan misshandel är förbjudet både enligt den burundiska konstitutionen och enligt internationella och regionala konventioner som Burundi skrivit under, säger Sarah Jackson, chef för Amnesty Internationals regionkontor i Östafrika, Afrikas Horn och den stora sjöregionen (Demokratiska republiken Kongo, Burundi och Rwanda).

- Det här måste upphöra genast, och den som misstänks för att begå brott som faller under internationell rätt, som tortyr, ska omedelbart bli avstängd under tiden som personen blir föremål för en oberoende undersökning och ett eventuellt åtal.

Vittnesmålen indikerar att både den nationella säkerhetsstyrkan (Service National des Renseignements - SNR) och den burundiska polisen (Police Nationale du Burundi - PNB) är ansvariga för tortyr och övergrepp dels mot personer som sitter häktade sedan april 2015, misstänkta för att ha deltagit i protesterna mot presidenten Pierre Nkurunzizas försök att stanna kvar vid makten i en tredje omgång, men även mot en människorättsaktivist och en journalist.

En man som frihetsberövades sent i juni visade Amnesty märkena efter att han blivit misshandlad av SNR.
- De började slå mig med järnrör. Sen sa de att jag skulle klä av mig. De tog en femlitersbehållare full med sand och hängde från mina testiklar i en timmes tid. Jag svimmade, när jag vaknade upp tvingade de mig att sitta i en pöl med batterisyra, det brände något fruktansvärt.

Tortyren och misshandeln har utförts i en av SNR:s lokaler, och vid ett inofficiellt polisförvar kallat Chez Ndadaye. Polisen har bland annat misshandlat de frihetsberövade med elkablar och polisbatonger, medan SNR till exempel har använt järnrör och tvingat de fängslade att hålla huvudet under smutsigt vatten.

Amnesty har också fått vittnesmål om framtvingade "erkännanden". En man som var frihetsberövad och torterad av SNR i juni berättade för Amnesty:

- De sa åt mig att om jag inte erkände skulle de döda mig. Men jag sa "Hur kan jag erkänna när jag inte vet något, ni måste säga vad jag ska erkänna så gör jag det".

I de fall som Amnesty dokumenterat har de frihetsberövade inte fått tillgång till varje sig en advokat eller fått träffa sin familj under tiden i förvar hos SNR. Fram till idag verkar det inte ha gjorts några undersökningar om några av tortyranklagelserna.

-Den burundiska regeringen måste agera genast och se till att de som utfört tortyren ställs till svars och förhindra att nya övergrepp begås. Det internationella samfundet måste vädja till regeringen att stå fast vid sina regionala och internationella åtaganden när det gäller mänskliga rättigheter - och den Afrikanska Unionens människorättsobservatörer, den Afrikanska kommissionen och FNs särskilda rapportör om tortyr ska ges möjlighet att undersöka anklagelserna på plats, säger Sarah Jackson.

Bakgrund:

Det var mellan den 26 april och mitten av juni 2015 som det utbröt protester i Burundis huvudstad Bujumbura mot presidenten Pierre Nkurunzizas beslut att ställa upp i valet i juli för en tredje presidentperiod, något som många såg som ett brott mot konstitutionen och mot Arusha-överenskommelsen.

I juli i år släppte Amnesty International en rapport som visade på ett mönster av allvarligt våld som polisen riktade mot demonstranterna. Rapporten visade att polisen använde överdrivet och oproportionerligt våld, även dödligt våld, mot dem som protesterade och att de sköt mot obeväpnade demonstranter när de flydde. Polisen använde också tårgas och skarpladdad ammunition mot demonstrationer där barn fanns med.

Burundi har anslutit sig till flera internationella och regionala konventioner som förbjuder tortyr och andra grymma, inhumana eller förnedrande behandlingar eller bestraffningar - såsom till exempel FN:s konvention om medborgerliga rättigheter, den Afrikanska stadgan om mänskliga rättigheter och FNs konvention mot tortyr.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll