Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Colombia: FARC-gerillan måste upphöra med kidnappningar


Frisläppandet av sex poliser och fyra soldater som kidnappades av FARC-gerillan i Colombia i slutet av 1990-talet välkomnas av Amnesty men det belyser också nödvändigheten av att kräva att gerillagrupper upphör med att kidnappa och hålla såväl civila som militär och polis som gisslan.

De tio personer som nu släppts tros vara de sista medlemmarna av säkerhetsstyrkorna, men enligt uppgift håller FARC fortfarande cirka 400 civila fångna. Tre fjärdedelar av dem har kidnappats med krav på lösensummor för att de ska släppas.

I februari utlovade FARC att upphöra med kidnappningar av civila men detta löfte räcker inte. FARC måste omedelbart släppa alla dem som kidnappats och upphöra med att ta gisslan. De måste också avslöja vilka som dödats i samband med kidnappningar och vilka som dött i fångenskap, detsamma gäller den andra gerillagruppen ELN.

- Frisläppandet den 3 mars är en stor lättnad för de tidigare fångarna och för deras nära och kära, efter den svåra prövning de fått utstå i mer än ett decennium. Men den ofattbara ångesten hos familjerna till de hundratals civila som fortfarande tros hållas av FARC och av den andra gerillagruppen, ELN, finns kvar, säger Marcelo Pollack, Amnesty Internationals Colombiaexpert. 

Amnesty kräver även att FARC och ELN  omedelbart och villkorslöst upphör med andra brott mot mänskliga rättigheter och brott mot internationell humanitär rätt, inklusive avsiktligt dödande av civila, utplaceringen av landminor och användning av barnsoldater.

Enligt officiell statistik utfördes 305 kidnappningar under 2011 jämfört med 282 under 2010. De flesta tillskrevs kriminella gäng, men gerillagrupper var ansvariga för den stora majoriteten av kidnappningar som kan relateras till den väpnade konflikten i landet. Den 26 november uppges FARC-gerillan ha avrättat fyra medlemmar av säkerhetsstyrkorna som de hade hållit fångna i minst tolv år.

Paramilitära grupper och säkerhetsstyrkor, antingen på egen hand eller i maskopi med varandra, har också gjort sig skyldiga till brott mot internationell rätt, inklusive utomrättsliga avrättningar, påtvingade försvinnanden, sexuellt våld och tvångsförflyttningar.

Ämnen

Kategorier