Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Colombia: Medlemmar av fredsbyn San José de Apartadó hölls fångna av paramilitären


Den 28 november hölls medlemmar av fredsbyn San José de Apartadó i norra Colombia fångna under flera timmar av paramillitären. Amnesty bedömer att fredsbyns invånare befinner sig i allvarlig fara och har därför inlett en aktion. 

Närmare 200 paramilitärer kom till byn La Esperanza, som är en av de byar som tillsammans utgör fredsbyn San José de Apartadó i regionen Antioquia i Colombia. De som lever i fredsbyn kämpar för sin rätt att inte bli inblandade i den långvariga colombianska konflikten, och vägrar därför samarbeta med vare sig gerillan, paramilitären eller armén. 

Omkring 50 personer, av vilka några var medlemmar av fredsbyn, hölls fångna i vårdcentralen i La Esperanza under flera timmar. Paramilitärerna tog namnuppgifter på personerna och sa att de skulle "utreda" dem. Paramilitärerna kom från en bas i Playa Larga, en by i närheten av La Esperanza, där de äger mark. De har berättat för lokalbefolkningen att de kommer ta kontrollen över de markområden de behöver, oavsett vad ägaren till marken säger om saken. Paramilitärerna har också klargjort att de kommer att göra samma sak i andra byar i närheten. 

Den 19 och 20 november satte paramilitärerna upp vägspärrar på vägarna runt La Esperanza och två andra byar nära fredsbyn. De stoppade och frågade ut alla som reste på vägarna och beslagtog mat som de resande hade med sig, och sade sen till personerna att de var förbjudna att ta med mat tillbaka till sina hus. De här hoten kom vid en tidpunkt då det har rapporterats att paramilitären har stärkt sin närvaro i området, trots att området är kraftigt militariserat. 

Sedan fredsbyn grundades den 23 mars 1997 har över 170 medlemmar av byn, eller andra civila som lever i området, dödats eller utsatts för ofrivilliga "försvinnanden". Andra har hotats eller utsatts för sexuella övergrepp. Majoriteten av morden har utförts av paramilitären, som fortsätter att vara verksam i området med stöd från medlemmar av de statliga säkerhetsstyrkorna i området. Även gerillan har gjort sig skyldig till mord på fredsbyns medlemmar. 

De som lever i fredsbyn utsätts ständigt för fara och Amnesty uppmanar nu de colombianska myndigheterna att genomföra fullständiga och opartiska utredningar kring hoten mot medlemmarna av fredsbyn San José de Apartadó. Man kräver också att resultaten publiceras och att de ansvariga ställs inför rätta. Vidare påminner Amnesty myndigheterna om civilbefolkningens rättighet att inte bli indragen i väpnad konflikt. Myndigheterna uppmanas också till att omedelbart agera för att upplösa de paramilitära grupperna och bryta deras band med armén, detta i enlighet med regeringens tidigare uttalade åtaganden samt i linje med rekommendationer från såväl FN som andra mellanstatliga organisationer. 

Ämnen

Kategorier