Gå direkt till innehåll
Colombia: Mordförsök på fredsbyns juridiske representant

Nyhet -

Colombia: Mordförsök på fredsbyns juridiske representant

 
Den juridiske representanten för fredsbyn San José de Apartadó, Jesús Emilio Tuberquia, besköts av paramilitärer den 4 februari. Attentatsförsöket utfördes av två män på motorcykel, bara 100 meter från en polispostering. Jesús Emilio Tuberquia träffades dock inte av någon kula och lyckades fly. 

De senaste månaderna har paramilitära grupper utökat sin kontroll i byarna som utgör fredsbyn San José de Apartadó. Situationen för fredsaktivisterna är sedan tidigare pressad då både landets arméstyrkor, FARC-gerillan och paramilitärer verkar i området.

Under januari och februari månad har flera dödshot riktats mot invånare i fredsbyn. Mellan den 24 och 27 januari hotade paramilitärer att ta ifrån bönder deras boskap, döda dem och "utrota" fredsbyn. Den 28 januari hotades invånare i byn Mulatos av medlemmar ur den colombianska armén. Samma dag sköt paramilitärer skarpa skott i luften när en ung man passerade dem i området El Porvenir och den 2 februari förstördes ett sädesfält tillhörande fredsbyn.    

De som lever i fredsbyn kämpar för sin rätt att inte bli inblandade i den långvariga colombianska konflikten, och vägrar samarbeta med vare sig gerillan, paramilitären eller armén.  Sedan fredsbyn grundades, den 23 mars 1997, har över 170 medlemmar av byn, eller andra civila som lever i området, dödats eller utsatts för påtvingade "försvinnanden". Andra har hotats eller utsatts för sexuella övergrepp. Majoriteten av morden har utförts av paramilitären, som fortsätter att vara verksam i området med stöd från medlemmar ur säkerhetsstyrkorna i området. Även gerillan har gjort sig skyldig till mord på fredsbyns medlemmar.
 
Jesús Emilio Tuberquia besökte Sverige hösten 2011 och berättade om den svåra situationen i fredsbyn. 
Amnesty har nu inlett en aktion med krav på de colombianska myndigheterna att utreda attacken och dödshoten mot invånarna i fredsbyn

Ämnen

Kategorier