Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Dags för Europa att ta ansvar

I dag antar Europarådet en rapport från den parlamentariska församlingen (PACE) för att klargöra vilka som är ansvariga för 63 flyktingars död i Medelhavet. Amnesty International anser att det är oroväckande att PACE ännu inte  fått tillfredsställande svar från flera av de inblandade parterna, till exempel Nato, länder som deltar i Nato-uppdrag och EU-institutioner.

- Dessa män, kvinnor och barns död är chockerande och kunde ha förhindrats, säger Nicolas Beger, chef för Amnestys Europakontor i Bryssel.

- Alla som var inblandade i den här tragiska händelsen måste samarbeta fullt ut i utredningen. De som är ansvariga måste ställas till svars.

PACE:s flyktingkommitté har godkänt rapporten "Lives lost in the Mediterranean Sea: Who is responsible". Rapporten har undersökt hur det gick till när 63 män, kvinnor och barn lämnades att dö på en båt som kom från Libyen i mars förra året. Enligt de nio överlevande mötte de flera olika fartyg och även en militärhelikopter, men deras rop på hjälp gick obemärkt förbi.

Även om rapporten fokuserar på en enskild händelse, sker många liknande tragedier i Medelhavet. Under 2011 när revolutionerna i Nordafrika och Mellanöstern pågick som mest drunknade minst 1 500 personer när de försökte korsa Medelhavet. I ett försök att undvika dödsfall antog kommittén flera rekommendationer för sök- och räddningsoperationer. Amnesty välkomnar Europarådets vädjan till sina medlemsstater att de ska förbinda sig att rädda fartyg i nöd.

- Medan myndigheter grälar om vem som är ansvarig för räddningsoperationer, slösar vi värdefull tid och många människors liv riskeras, säger Beger. - Europeiska länder och EU måste öka sina ansträngningar för att uppfylla sina internationella förpliktelser vad gäller sök- och räddningsoperationer. Att rädda liv måste vara högsta prioritet.

Ämnen

Taggar

Presskontakt

Ami Hedenborg

Ami Hedenborg

Presskontakt Pressansvarig/talesperson +46 (0)70 433 09 16